Eglise Saint-Victor
te Santilly
Geschiedenis.
De romaanse kerk van Santilly, onder het patronaal van de heilige Victor, een Romeins martelaar van de eerste eeuwen, verschijnt als een mooie restauratie, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Zijn houten gewelf is buitengewoon.
Santilly heette vroeger Santilliers van het Latijnse "Sanctilleyum" uit de charters.
De romaanse kerk gaat terug tot de 1ste helft van de 12de eeuw. Zijn klokkentoren dateert van de 13de eeuw en zijn spits is modern. De kerk wordt nog steeds omgeven door een kerkhof.
Beschrijving.
Het schip wordt gestut door 4 steunberen. Het kooreinde dat eveneens voorzien is van 2 steunberen, wordt overdekt met half kegelvormige dakpannen. Het kooreinde steunt zich aan de driehoekige puntgevel van de koortravee.
In het noorden verheft zich de vierkante klokkentoren. Het is een compacte toren verlicht door een klein rondboogvenstertje. De bovenste verdieping wordt opengewerkt op elk van zijn zijden door een brede paarsgewijze rondboog. De middelste terugval laat zich op een dekstuk dat ondersteund wordt door colonnetten. De kleine kapitelen zijn versierd met plat gebogen gebladerte met knoppen aan de hoeken. De klokkentoren is getooid met een piramide van modern metselwerk, met 4 wanden.
In het zuiden rust het linteel van de kleine ingang op kraagstenen.
Het schip is nauw en lang, en houdt zowel aan de noordelijke als de zuidelijke zijde 2 vensters in, inspringend aan beide zijden in mooi aan elkaar verwante stenen. De triomfboog is in een gebroken boog.
De koortravee is overwelfd met een gebroken tongewelf. De halfronde apsis is overwelfd met een gebroken halfkoepel. Deze houdt 3 rondboogvensters in met een dubbele insprong. Dit alles staat toe om deze romaanse kerk te dateren van de 12de eeuw.
Het gewelf van het schip in hout van kastanje, heeft de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Vroeger was dit schip overwelfd met een plafond van houten latten en vervolgens met plaaster overdekt. De nieuwe overdekking heeft het kleine venster bovenaan de westelijke ingang aan het licht gebracht dat tijdens de vorige werken aan het plafond dichtgestopt en vergeten was.
Ten zuiden van het koor is de sacristiekapel overwelfd met een gebroken tongewelf.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten