Zoeken in deze blog

donderdag 20 september 2018

Eglise Saint-Germain te Saint-Germain (Namur)

Eglise Saint-Germain 
te Saint-Germain

Beschrijving.
In 1901-1903 heeft men de romaanse kerk te Saint-Germain op brutale wijze verbouwd.

  
Voordien telde de driebeukige pijlerbasiliek 4 traveeën, aansluitend bij een kleine, vierkante westertoren, en met een vlak afgesloten koor aan de oostzijde.  Het is niet uitgesloten dat bij de bouw de zijbeuken eindigden op absidiolen.  Deze kerk dateerde uit het einde van de 12de eeuw en vertoonde een treffelijke gelijkenis met de kerk van Wierde.


Om tegemoet te komen aan de behoefte aan een grotere kerkruimte heeft men drastische verbouwingen uitgevoerd in het begin van de 20ste eeuw.
De romaanse toren werd gesloopt, het schip en de zijbeuken westwaarts verlengd met 2 neoromaanse traveeën en een nieuwe toren werd opgetrokken tegen de noordflank van het schip.



De buitengevels van de  zijbeuken werden in hun vermeende oorspronkelijke toestand hermaakt met te slanke rondboogvensters in grote boognissen zoals te Celles en Hastière, doch hier zonder imposten.




Dit kerkgebouw had wel beter verdiend.  Bij nader onderzoek heeft Genicot kunnen vaststellen dat de geometrische aanleg van de plattegrond en opstand bijzonder harmonieus was geconcipieerd op basis van kwadraten en gelijkbenige driehoeken.

Bron.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: