Zoeken in deze blog

zondag 6 november 2022

Eglise Saint-Aubin te Saint-Aubin-sur-Loire (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Aubin 

te Saint-Aubin-sur-Loire


Geschiedenis.
Een eerste kapel werd in de 12de eeuw opgericht waarvan het koor nog bestaat in de huidige parochiekerk. Deze kapel bleef lange tijd afhankelijk van Saint-Nazaire van Bourbon-Lancy.  De baronnen van Bourbon-Lancy oefenden er de hoge rechtspraak, midden en lage justitie uit en de prior van Saint-Nazaire inde er de tienden.  De gebieden van Saint-Aubin waren verheven tot een markizaat en het was Jean-Baptiste des Galois de la Tour die de eerste voorzitter van het Parlement van Aix was.
Het prebendenregister van het diocees van Autun vermeld Saint-Aubin enkel als parochie in de 14de eeuw. Het register van landerijen van Bourbon-Lancy van 1423-1424 verhaalt het als gehucht.  Pas in de 15de eeuw ontstaat de bourg met de verschijning van de familie de Toulongeon voor wie de bezittingen van Saint-Aubin werden losgemaakt van de baronnie van Bourbon-Lancy.  Het is op datum van 25 mei 1695 dat het decreet van oprichting van de kerk van Saint-Aubin als parochiekerk werd getekend door Gabriel de Roquette, bisschop van Autun.
Zware herstellingen zijn uitgevoerd in 1818 en 1819 zowel aan de binnen- als buitenzijde van de kerk.  Het plafond en de overdekkingen van het schip, van de kapel en het koor zijn herdaan, de bevloering is veranderd en de ingangsdeur is hersteld.  Men richt een nieuwe kruising aan de zuidelijke zijde van het schip op.  Een nieuwe sacristie is opgericht.  De kerk van Saint-Aubin is gerestaureerd geweest gedurende de ganse 20ste eeuw.  Op 10 december 2001 is de kerk tenslotte ingeschreven op de bijkomende inventaris van "Monuments Historiques", vervolgens op 09 december 2002 geklasseerd. 

Beschrijving.
De kerk houdt een éénbeukig schip, een uitstekend transept en een halfronde apsis in.  Het schip is overdekt met een lambrisering in rondboog op een gootklos van lijstwerk die over de ganse lengte van het schip doorloopt.  De kruising van het transept is overwelfd met een koepel op trompen.  De kruising is begrensd in het oosten en het westen door 2 rondbogen die rusten op imposten.  Twee hoge boogreeksen verzekeren de toegang tot de 2 kruisbeuken en zijn elk verlicht door dubbele vensters met een gotische opvulling.







Het schip is verlicht door grote gebroken bogen die in de 19de eeuw werden vergroot.  De romaanse apsis heeft echter zijn nauwe rondboogvensters uit de romaanse periode bewaard.  Met de restauratie van 1966 werden gotische muurbeschilderingen ontdekt. 



In de halfkoepel van de apsis is op de achtergrond van een takkenbos met goud gelegde pauw, Christus gezeten op een gotisch muurtje die de rechterhand zegend en een wereldbol in de linker vasthoud geschilderd.  Zijn rechterhand is buiten verhouding en rond Christus ontdekt men de symbolen van de Evangelisten.  Het geheel is getrokken in zwarte, paarse en oker kleuren.  Deze Christus is van dezelfde makelij als deze op de halfkoepel van de apsis van de basiliek van Paray-le-Monial die uit de 15de eeuw dateert. De zuidelijke kapel is versierd met een onafgewerkt Laatste Oordeel.  Deze beschilderingen behoren van de 15de tot de 17de eeuw.







De vierkante klokkentoren is bovenop de kruising geplaatst.  Deze werd in de 19de eeuw herdaan en houdt 2 verdiepingen in in het noorden als het zuiden gescheiden door een stenen bandlijst.  Enkel de tweede verdieping is doorbroken van paarsgewijze bogen met hierboven een piramide van 4 zijden met leistenen.






De westelijke gevel is bovenaan versierd met een eenvoudige driehoekige puntgevel en is verder zonder versiering. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: