Zoeken in deze blog

maandag 8 augustus 2022

La Chapelle de la Trinité te Saint-Prix; Dyo (Saône-et-Loire 71)

 La Chapelle de la Trinité 

te Saint-Prix; Dyo


Beschrijving.
De kapel van Saint-Prix zou in de 11de eeuw gesticht zijn, volgens een cartelarium van Cluny.  Zij bevindt zich net naast een bron waarvan de waterkwaliteit beroemd is.
Zij schijnt de oudste cultusplaats te zijn van de parochie van Dyo.  De cultus van Saint-Prix of Saint-Priest die bisschop was van Clermont en martelaar in 670, heeft zich in deze regio verspreid voor het jaar 1000.
Voor de Franse Revolutie was de kerk afwisselend bezit van de parochies van Dyo en Saint-Symphorien-des-Bois.
Het gebouw kende in de loop der eeuwen talrijke reconstructies.  Het trapeziumvormige vloerplan, zoals bij de kerk van Vareilles en de kapel Saint-Georges te Saint-Symphorien-des-Bois, schijnt overeen te stemmen met de stichtingsperiode.


De omkadering van het westelijke portaal en de sterk inspringende vensters die het schip en het koor verlichten, dateren uit de 15de of 16de eeuw alsook de 4 zijden van de klokkentoren.





Aan de binnenzijde is het éénbeukige schip overwelfd met een dakgebinte, en opent zich op het koor met vlak kooreinde dat overwelfd is met lange ribben.



Het gebruik van de kapel als begraafplaats is bevestigd door de aanwezigheid van 3 versierde grafstenen met een kruis.  Tijdens de herstelling van de daken in de jaren '80 heeft men in de nabijheid van de kapel beenderen teruggevonden die van het bestaan van een oud kerkhof getuigen.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: