Zoeken in deze blog

dinsdag 9 augustus 2022

Eglise Saint-Saturnin te Vauban (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Saturnin 

te Vauban


Beschrijving.
De kerk is onder het patronaatschap van Saint-Saturnin, bisschop van Toulouse, in de 3de eeuw.  Gerestaureerd in de 19de eeuw heeft zij van de romaanse periode het koor, de apsis en de basis van de klokkentoren bewaard.
Het is pas begin 18de eeuw dat de parochie van Saint-Sernin de naam van Vauban aannam.  In 1725 werd de baronnie en de gronden van Boyer verheven tot graafschap in het voordeel van Antoine Le Prestre de Vauban, een neef van de beroemde maarschalk de Vauban, voortgekomen uit een zijtak van dit huis.
De kerk van Vauban is sedert 1950 ingeschreven op "l'Inventaire des Monuments Historiques" met de 2 koortraveeën en de apsis omgeven met dikke muren die dateren uit de romaanse periode van begin 12de eeuw. 





In het midden van de 19de eeuw was het romaanse schip te klein geworden om de toegenomen bevolking te ontvangen, en werd deze afgebroken en heropgericht volgens de plannen van architect Berthier.


Het nieuwe schip bewaart 5 traveeën.  Iedere onregelmatig langwerpige travee is overwelfd met bogen die zich kruisen en gescheiden worden door afgeplatte rondbogen.
Het romaanse gedeelte houdt 2 koortraveeën in overwelfd met een gebroken tongewelf, een halfronde apsis overwelfd met een halfkoepel en verlicht door 3 inspringende vensters.  Enkele kapitelen van het koor zijn versierd met gebladerte en dierenmotieven.










Aan de buitenzijde bezit de vierkante klokkentoren geen versiering.  Hij houdt 2 verdiepingen in met rondboogvensters.  



Het westelijk portaal bezit een naakt timpaan omkaderd door een dubbele archivolt in rondboog die terugvalt op de colonnetten versierd met vegetarische en dierenmotieven. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: