Zoeken in deze blog

donderdag 1 juli 2021

Alte Kirche Sankt-Willibrord te Kellen (Nordrhein-Westfalen)

 Alte Kirche Sankt-Willibrord 

te Kellen



Beschrijving.
In 751/752 schonk de Frankische edelman Adalardus o.a. zijn boerderij "cellina" en het bijbehorende bos van de Peterskirche, dat met het bezit van Willibrord al snel overging op het klooster van Echternach. Uit het document blijkt dat de boerderij “cellina” een landhuis was, een “villa”. Naast de grote binnenplaats "villa cellina" (binnenplaats Kellen), waren er nog andere onderhoven die verplicht waren belastingen en diensten te betalen. Op de plek waar nu de manege (Wilhelmstrasse) is, stond de Kellen-boerderij. Uit de schenkingsakte blijkt dat er al in de 8e eeuw een nederzetting was rond de verhoging op de oude kerk. Het ontstaan ​​van de gemeente Kellen gaat 1200 jaar terug.
In de toren van de oude kerk bevindt zich een gedenksteen met het opschrift: "Op 3 juni stierf de leek Grimoldus". Deze voormalige grafsteen dateert uit de 2de helft van de 10e eeuw en is daarmee een indicatie van het bestaan ​​van een kerk in Kellen na 950. Bevestigd door documenten leert men pas zo'n 100 jaar later over het bestaan ​​van een kerk in Kellen. In een document van 6 mei 1069 bevestigde paus Alexander II het bezit van vee aan de abdij van Echternach.


Bij de huidige oude kerk zijn duidelijk verschillende bouwperiodes te onderscheiden: het koor verwijst naar een preromaans gebouw, de zuid-, en noordmuur van tufsteen zijn bewaard gebleven. 










De huidige kerkzaal is gebouwd rond 1200.





Het gotische koor dateert van rond 1600. De kerk staat onder het beschermheerschap van St. Willibrord. 


In de jaren 80 was een grondige renovatie van de oude kerk noodzakelijk. Betrokken burgers richtten de “Bauhütte Alte Kirche” op en door middel van een verscheidenheid aan activiteiten was het mogelijk om de nodige fondsen voor de restauratie op te halen.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: