Zoeken in deze blog

maandag 28 juni 2021

Kirche Sankt-Maria Himmelfahrt te Ophoven (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Maria Himmelfahrt 

te Ophoven


Beschrijving.
De huidige kerk van Ophoven is het restant van het cisterciënzerklooster in Ophoven. Het was oorspronkelijk de kloosterkerk. Bijna alles dateert van rond 1200. 
In 1234 werd het klooster verplaatst van Ophoven naar Dalheim. In 1571 werd de cisterciënzerkerk in Ophoven de parochiekerk van Ophoven. Het patronaatsrecht (bestuurlijke soevereiniteit) bleef echter bij het Dalheim-klooster.
De kerk is een driebeukige pijlerbasiliek van tufsteen, bestaande uit een koor, een apsis en de klokkentoren in het westen, ook wel westertoren genoemd.  











De kerk is 19 m lang en 10,5 m breed. Er is een rondboogportaal in de westertoren. De klokkenverdieping werd later verhoogd in baksteen. Aan de zuidzijde bevindt zich de trappentoren, eveneens in baksteen. Later werd in de apsis een raam met vier of vier nerven - met elementen in gotische stijl - geplaatst. De sacristie aan de noordzijde dateert uit de 17e-18e eeuw.



Omstreeks 1700 liet pastoor Abraham Zahren (1690-1725) - hij kwam uit Wassenberg en werd in de kerk begraven - de kerk grondig renoveren. Hij bouwde de traptoren en de bovenverdieping van de kerktoren. Eveneens liet hij de zijbeuken en het koorgewelf renoveren. 
In 1714 kreeg de kerk een nieuw dak voor rekening van het klooster van Dalheim dat nog steeds over het  patronaatsrecht beschikte. In 1711 en 1735 werden in het nieuw gebouwde deel van de kerktoren drie klokken geplaatst. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: