Zoeken in deze blog

donderdag 8 augustus 2019

Eglise Saint-Valéry te Quiberville (Seine-Maritime 76)

Eglise Saint-Valéry 
te Quiberville

Beschrijving.
Van romaanse oorsprong, op een site die reeds in 1220 onder de benaming "Guiberti Villa" gekend was, werd de kerk van Quiberville in de 16de eeuw grondig gewijzigd zoals een inwijdingsinscriptie van 02 april 1521, nog laat herinneren.  In 1875 onderging het gebouw een belangrijke werkcampagne met oa de vernieuwing van een groot deel van zijn inrichting.
Het gebouw is van het rechthoekige plan en houdt een nauw schip in, verlengd met een iets breder koor aan zijn noordelijke zijde, dat beëindigd wordt door een plat kooreinde.  Het gebouw is ingericht in een verschillend metselverband van tuf-, zand-, fijnkorrelige kalksteen en silex.  Het dak bestaat uit leistenen en de verscheidenheid in verheffing tussen het schip en het koor verraadt een vermoedelijke vergroting van dit laatste gedeelte tijdens een latere periode.
Een kleine, vierkante klokkentoren van leistenen domineert de westelijke gevel.  Deze schijnt te dateren van de werkcampagne van de 19de eeuw.
Het gebouw wordt aan zijn zuidelijke zijde doorbroken van talrijke vensters met een heel gevarieerd profiel.  Het zuidelijke deel van het koor wordt doorbroken door herwerkte vensters geïnspireerd op het model van de 2 openingen in het westen, in rondboog en met een profiel van een betere kwaliteit.
De puntgevels van de oostelijke en westelijke muur zijn uitstekend op de dakhellingen.  De westelijke gevel wordt doorbroken door een ingang in rondboog terwijl het kooreinde doorbroken wordt van een gotisch venster waarvan het profiel herwerkt is zoals de sporen van het oorspronkelijke tracé in het metselwerk nog verraden.
Aan de binnenzijde dat totaal herwerkt is met oa een gelambriseerd plafond met een gebroken profiel, vindt men nog een doopvont van de 13de eeuw terug.












Bijlagen.

Geen opmerkingen: