Zoeken in deze blog

woensdag 19 juni 2019

Kirche Sankt Abrunculus te Beßlich (Rheinland-Pfalz)

Kirche Sankt  Abrunculus 
te Beßlich

Beschrijving.
Aan de verhoogde oostelijke zijde van het dorp treft men de kleine, landelijke romaanse kerk aan met een klokkentoren die eveneens dienst doet als koor.


Waarschijnlijk werd deze kerk opgericht in de 12de eeuw met achtereenvolgens in 1539 en 1688 verbouwingen zonder dat men het bouwplan wijzigde.  In 1818 werd een nieuw portaal in gebruik genomen welke het oude aan de zuidelijke zijde verving.  In 1976 werd deze ingang verbonden met een portiek en werd de sacristie gesloopt.
Het metselverband in breuksteen bestaat uit kalkzand- en kalksteen dat gedeeltelijk bepleisterd werd.  De hoekverbindingen bestaan uit grotere steenblokken.  Aan de zuidelijke zijde is er een spolia van een Romeins graf ingemetseld met een hoekstuk met rankenversiering en een fragment met opschrift IVLIANII...
De toren bestaat uit 2 verdiepingen onder een zadeldak waarbij de klokkenverdieping wordt onderlijnd met een kroonlijst en wordt doorbroken van een gekoppeld rondboogvenster verdeeld door een colonnet met een ruw kapiteel.  De oostzijde van de toren wordt gedomineerd door een laatgotisch rondboogvenster opgevuld met raamwerk.

Het schip wordt langs de zuidelijke zijde afgesloten met een portiek voorzien van een korte rechthoekige zadeldakconstructie.  In aanvulling op het portaal bevindt zich een breed laatgotisch rondboogvenster.  Aan de noordelijke zijde wordt de wand enkel doorbroken met een klein, nisachtig romaans rondboogvenstertje.
Aan de binnenzijde bezit het schip een origineel balkenplafond.  Het koor werd vermoedelijk in 1688 overwelfd met kruisribben.  Als deel van de laatgotische inrichting bezit het koor een voor de streek zeldzaam altaar. 
De achthoekige gotische stenen doopvont dateert van 1339.  Deze tweedelige doopvont bestaat uit een zandstenen bekken dat ondersteund wordt door gebeeldhouwde pijlers op een voetstuk.  Op de kuip is een afbeelding zichtbaar van de heilige Abrunculus (527), bisschop van Trier.
Als één van de vele kleine kerken die in de streek overleefden, bezit de kerk een grote architectonische en archeologische waarde als getuige van een landelijke romaanse kerk.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: