Zoeken in deze blog

zondag 3 maart 2019

Eglise Saint-Piat te Tournai (Hainaut)

Eglise  Saint-Piat 
te Tournai

Beschrijving.
Van de romaanse kruiskerk blijven, ondanks latere verbouwingen, nog belangrijke delen bewaard uit het midden van de 12de eeuw en is dus ouder dan de kathedraal.









De 2 westelijke traveeën van de middenbeuk vertonen nog de oorspronkelijke samenhang.  Het betreft de kruisvormige pijlers met doorlopende imposten die de scheidbogen dragen en door een nisvormige uitsparing benadrukt.  Hierboven bevindt zich een schijntriforium met enkele en gekoppelde blindnissen op middenzuiltjes met onder de dakrand de hoge bovenlichten met schuine afzaten.  Eveneens in de kathedraal bemerkt men dat het triforium boven de tribunes alleen bedoeld zijn om de vlakke wand te onderbreken.  In de Scheldegotiek zal dit versieringselement benut worden als doorlopende en opengewerkte gaanderij.
Het transept springt niet uit. Het was de bedoeling boven de transeptarmen, vierkante torens op te trekken.  Enkel aan de noordzijde is dat gebeurd met een hoge, vierkante toren, op het einde van de 12de eeuw afgewerkt en verwant met de torens van de kathedraal.







Bijlagen.

Geen opmerkingen: