Zoeken in deze blog

vrijdag 18 februari 2022

Eglise Saint-Pierre te Saint-Pierre-d'Exideuil (Vienne 86)

 Eglise Saint-Pierre 

te Saint-Pierre-d'Exideuil



Geschiedenis.
De kerk werd voor het eerste geciteerd in 892 en maakte deel uit van de kerken die afhingen van de abdij van Nouaillé maar onmiddellijk van zijn priorij Saint-Nicolas van Civray waarvan zij gedurende een lange periode een toevoeging was. 
De kerk werd ernstig vernield tijdens de Godsdienstoorlogen waarbij zij de noordelijke zijde, de gevel en de triomfboog werden gesloopt. 
In 1693 liet Jacques Maron de La Bonnardelière de noordelijke muur, de triomfboog restaureren alsook werd de gevel aan iedere zijde versterkt door 2 steunberen.




In 1737 werd de klokkentorenmuur opgericht met 2 klokken.  De halfkoepel van de apsis in de 18de eeuw overdekt met platte pannen. 



Beschrijving.
Aan de buitenzijde staat de kerk in het midden van de oude begraafplaats waar merkwaardige graven staan, gerangschikt als hunebedden.



Overdekt met platte pannen is het koor minder verheven als het schip. Een krachtige gootklos loopt rond de kerk.  Het kooreinde en de lengte van de zuidelijke muur zijn versierd met gebeeldhouwde kraagstenen met maskers en aanstootgevende onderwerpen. 



De rondbogen zijn sterk inspringend en nauw.  De bogen van het koor zijn ingesloten tussen 2 colonnetten en dit zowel aan de binnen- en buitenzijde. De steunbeerzuilen die het kooreinde stutten zijn bovenaan bekroond met kapitelen versierd met platte bladeren of met een boogvulling van het type honinggraden. 









Aan de binnenzijde bezit de kerk een eenvoudig plan met een éénbeukig schip van 4 traveeën, oorspronkelijk overwelfd met een gebroken tongewelf maar gerestaureerd, met een nauwer koor en bezit een travee met een gebroken tongewelf, en met een halfronde apsis overwelfd met een halfkoepel. 
De ronde zuilen die ingewerkt zijn in de vierkante pijlers, ontvangen de gordelbogen van het gewelf op niet versierde kapitelen of begiftigd met korte knoppen.

Bron.
www.parvis.poitierscatholique.fr

Bijlagen.

Geen opmerkingen: