Zoeken in deze blog

dinsdag 12 december 2023

Eglise Saint-Martin te Agonac (Dordogne 24)

 Eglise Saint-Martin 

te Agonac


Beschrijving.
De kerk van Agonac bezit een schip uit de 11de eeuw, een voorkoor en koor onder een koepelgewelf uit de 12de eeuw. 
Het schip is overwelfd met een tongewelf welk overhelt en slecht ondersteund door dunne, zijdelingse, licht gebroken bogen.  Deze vallen terug op de zware pijlers, doorbroken met doorgangen.





Het voorkoor is overwelfd door een koepel op penditieven waarbij de grote, gebroken bogen terugvallen op pijlers met scherpe hoeken.  Het nauwere koor is eveneens overwelfd met een koepel op penditieven maar van een latere datum dan de voorgaande.









Aan de buitenzijde bewaart het schip in het zuiden grafnissen.  De 2 traveeën onder de koepels zijn dikker gemaakt door de zware steunberen uit de 15de eeuw.






Het koor wordt geritmeerd door licht gebroken bogen die terugvallen op de platte steunberen.  Deze in het midden wordt doorbroken met een rondboogvenster.  Hij draagt een borstwering als verdediging onderlijnd door een kroonlijst van gebeeldhouwde modillons.





Een zware, vierkante klokkentoren staat bovenop het voorkoor.  Rond zijn koepel in de dikte van het metselwerk treft men 2 verdiepingen aan met bewakings- en verdedigingsgangen met aan zijn 3 zijden schietgaten en kantelen.



Bron.
- Jean Secret in "Perigord roman"; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 27'; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: