Zoeken in deze blog

dinsdag 7 september 2021

Kirche Sankt-Lutgerus te Heek (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Lutgerus 

te Heek


Beschrijving.
Een parochie in Heek werd voor het eerst genoemd in 1256. Heek is één van de oorspronkelijke parochies van het bisdom Münster. Het oude schip van de kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw. Bij het begin van de 14e eeuw werd de kerk grondig herwerkt met oa gotische ramen. Daarnaast kreeg de kerk een overwelfd plafond, waarvan de bakstenen bogen zich diep uitstrekken en rusten op zandstenen consoles. 




In 1504 werd de eerste steen gelegd voor een groot nieuw koor, dat rond 1520 in laatgotische stijl werd voltooid. 
De neoromaanse kerktoren werd voltooid in 1834 nadat de vervallen trappentoren in 1822/23 was afgebroken. In 1968-1970 werd de kerk aan beide zijden uitgebreid met aanbouw naast het koor.




Twee ingangen aan de zijbeuken en het torenportaal geven toegang tot de kerk. De zogenaamde Ochtruper Tor en het Romaanse zuidportaal uit ca. 1250.  Het timpaan boven het zuidportaal toont een Grieks kruis dat op een halve boog rust.










Aan de ingang van het schip wordt een mooie doopvont van het type Bentheim van voor 1250. De doopvont is rijkelijk versierd met een groep figuren met paarden, ranken, maskers, druiven en palmetten.

Info.
- Wikipedia.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: