Zoeken in deze blog

maandag 6 september 2021

Alte Kirche Sankt- Stephan te Lindenthal; Köln (Nordrhein-Westfalen)

 Alte Kirche Sankt- Stephan 

te Lindenthal; Köln


Beschrijving.
In de 8ste eeuw zou hier reeds een houten kerk hebben gestaan, waar keizer Karel de Grote Hildebold ontmoette volgens een legende. Het bewijs hiervan zou het roedekruis uit de 8ste eeuw zijn, dat als kroonsteen boven het westportaal is ingemetseld.


Een van de twee andere voormalige grafstenen die in de zuidmuur zijn ingemetseld, dateert uit het einde van de 9de eeuw. Het zichtbare secundaire gebruik van deze stenen als bouwmateriaal suggereert ook dat ze uit een andere streek komen.

 
Volgens de legende behoorde het Krieler Hof tot de 8ste en 9de eeuw aan het klooster Sankt-Gereon, dat voor het eerst wordt genoemd in 1155. Het eerste tot nu toe gekende document van de kerk dateert uit 1224, toen de parochierechten en de afhankelijkheid van Sankt-Gereon werden vermeld.
Een datering van de bestaande hallenkerk met noordbeuk, koorplein, apsis en westtoren is bij gebrek aan schriftelijke gegevens alleen mogelijk door middel van een architectuurhistorische studie het laatst intensief uitgevoerd werd door Günter Binding ter gelegenheid van de restauratie van 1986-93. 
Hij kon vier bouwperiodes achterhalen : 
1) Te beginnen met een kleine hallenkerk, waarschijnlijk uit de 10de eeuw, waarvan het oostelijke deel van de huidige zuidelijke kerkmuur bewaard is gebleven.




2) Aan deze zaalkerk werd in de 11de of 12de eeuw een rechthoekig koor toegevoegd, waarvan de verhoudingen grotendeels bewaard zijn gebleven in de zuidelijke muur. In het noorden werd een aanbouw toegevoegd, waarvan de muur in het oostelijk deel van de noordbeuk nog aanwezig is. 



3) De hallenkerk werd in het midden van de 12e eeuw naar het westen uitgebreid tot de huidige omvang, waarvan het westelijke deel van de zuidelijke kerkmuur met het dichtgestopte zuidportaal te zien is.



4) Tegen het midden van de 13e eeuw werden de apsis en de westelijke toren toegevoegd en het noordelijke bijgebouw aan de noordelijke zijbeuk werd uitgebreid en met boogreeksen met elkaar verbonden alsook het schip en het koor werd overwelfd.










Een ingrijpende verbouwing in de 18de eeuw voegde de sacristie toe en de westelijke toren werd  met één verdieping verkleind. 
De schade tijdens WO II trof de noordbeuk en de sacristie, die tijdens de wederopbouw werden vergroot. De restauratie verwijderde het barokke altaar en zorgde voor een lichte verflaag. 
Bewaard bleven de doopvont uit de 2de helft van de 12de eeuw, een groep van Anna Selbdritt en een St. Michael uit de late 15e eeuw en twee figuren uit de 18e eeuw.




Info.
- Romanische Kirchen Köln.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: