Zoeken in deze blog

maandag 3 juni 2019

Kirche Sankt Mauritius te Heimersheim (Rheinland-Pfalz)

Kirche Sankt Mauritius 
te Heimersheim

Geschiedenis en beschrijving.
De huidige kerk werd waarschijnlijk rond het midden van de 13de eeuw opgericht op de plaats van een ouder gebedshuis.  Op grond van het patronaat van sint Maurice gaat men uit van een vroege kerkstichting te Heimersheim.  In een document van de abdij Urbar te Prüm, die door abt Caesarius in 1222 werd opgesteld, wordt de graaf van Are als patronaatbeschermer vermeld.  
In 1555 werd de kerk zwaar beschadigd door een brand.  Vanwege de oorlog met Keulen werd de plaats in 1588 door de Spaanse troepen geplunderd.  Eveneens in de Dertigjarige Oorlog werd de kerk beschadigd door zowel de Zweedse als de Keulse troepen.
In 1960-1961 werd aan de westelijke zijde van de kerk een moderne uitbreiding toegevoegd.
De buitenzijde van de kerk wordt versierd door pijlers, lisenen en boogversieringen.  De originele kleuren werden gereconstrueerd.  Bovenaan de kruising staat een achthoekige toren die bekroond wordt door een piramidevormig dak.












Aan de zuid als de noordkant is portaal in mijterversiering te zien.  Het bovenste gedeelte is versierd met een reliëf van een cirkel waarin een kruis is gegraveerd.  Aan de zuidelijke zijde is eveneens een kapiteel bewaard met een dierenvoorstelling.  Het gaat hier waarschijnlijk om een hergebruik van een voorgaand gebouw.







Bijlagen.

Geen opmerkingen: