Zoeken in deze blog

zondag 26 november 2023

Église Saint-Sulpice te Saint-Sulpice-de-Mareuil (Dordogne 24)

Église Saint-Sulpice 
te Saint-Sulpice-de-Mareuil


Beschrijving.
Ondanks de talrijke correcties bewaart deze kerk het geheel van haar Romaans opzet. Het schip met houten plafond gaat een voorkoor vooraf die overwelfd wordt met een koepel op trompen waarbij de grote bogen licht gebroken zijn.




De gordelbogen met cilinder vallen terug op de zuilen met steunpijlers.  De kapitelen die dateren van begin 12de eeuw hebben schuin afgewerkte dekstukken en zijn gebeeldhouwd met dammotief, de gebeeldhouwde kapiteellichamen met gebladerte, tov elkaar gezette vogels, naakte personages en sirenes.  Het vierkante koor wordt overwelfd met een gebroken tongewelf.












De grootste interesse gaat uit naar het zuidelijke portaal van het schip waarbij 3 booglijsten met archivolt terugvallen op de zuilen.  Het geheel schrijft zich in een vierkant in, omkaderd met zuilen die omhooglopen tot de gootklos met gebeeldhouwde modillons.  De binnenste booglijst is van lijstwerk voorzien met voetringen.  De middelste met gebroken staven en zaagtanding.  De buitenste booglijst is ingewikkelder in samenstelling en thema.  Men ontwaart er een haan, een personage dat een brood en een emmer draagt, een ander personage draagt een engel op de rug, een leeuw, een grijsaard die zich vasthoudt aan een staaf in de vorm van een hoorn, een paard en 3 draken met gekrulde staarten.

















Dit portaal is te vergelijken met de portalen van Saint-Martin-le-Pin en Saint-Martial-de-Valette.

Bronnen.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions de Zodique; la Nuit des Temps 27; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre qui Vire 1979.
- Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les travaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.




Bijlagen.

Geen opmerkingen: