Zoeken in deze blog

zondag 15 augustus 2021

Kirche Sankt-Severin te Lövenich; Köln (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Severin 

te Lövenich; Köln


Beschrijving.
In een document uit 1028 wordt al melding gemaakt van een kerk in Lövenich, waarvan echter geen sporen bekend zijn. Er zijn ook geen verklaringen over het beschermheerschap van Sankt Severin. Een speciale verbinding met het Sankt Severin-klooster in Keulen lijkt in de middeleeuwen niet te hebben bestaan.
Deze driebeukige, romaanse pijlerbasiliek met plat dak, koor en drie apsissen, waarschijnlijk gebouwd in de 12e eeuw, werd in 1858-60 voor een groot deel herbouwd. Het schip werd uitgebreid met het voormalige koor, dat duidelijk herkenbaar is aan de bewaard gebleven triomfboog en de open dakconstructie in dit nu oostelijke deel van het schip.











Daarna volgt een nieuwe koortravee met een apsis. De zijbeuken werden naar het oosten verlengd en het oude schip werd volledig gerenoveerd, waarbij de rondboogvensters werden vergroot. De westelijke gevel bleef ongewijzigd.








Van de middeleeuwse inrichting is een zwaar gerestaureerde doopvont uit de 13e eeuw met vier hoofden aan de hoeken bewaard gebleven. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: