Zoeken in deze blog

dinsdag 18 augustus 2020

Eglise Saint-Caprais te Agris (Charente 16)

 Eglise Saint-Caprais 

te Agris


Beschrijving.
De kerk is voor de eerste maal vermeld in 1184-1185, in een bull van paus Lucius III, die de bezittingen toebehorend aan de abdij Saint-Florent van Saumur erkent.  De kerk is vermeld als verenigd met de priorij Saint-Florent van La Rochefoucauld.
De kerk is samengesteld met een schip van 4 traveeën waarbij de laatste in het zuiden wordt verlicht door een kapel van de 16de eeuw.  Een rechthoekig en plat koor van de 16de eeuw beëindigt het gebouw in het oosten.


Het schip is opgericht in kleine, onregelmatige breukstenen en voorzien van steunberen. De enige romaanse steunbeer van het schip, die niet vervangen is door de zware gotische steunberen, bevindt zich in het zuiden die de laatste travee begrenst.  Direct ingewerkt in de muur beëindigt deze zich ter middenhoogte van de muur, op het niveau van de aanvang van de gordelboog van het gewelf.  Hij wordt beëindigd door een waterlijst.




Aan de westelijke gevel tooien vier kleine kapitelen de colonnetten die de ingang begrenzen.  Drie onder hen zijn nog origineel, de vierde werd herdaan op het einde van de jaren '80.  Hun motieven met gebladerte en monsters zijn in zwak reliëf nogal streng en onhandig gemaakt.  Het gaat hier waarschijnlijk niet om hetzelfde atelier dan van deze in het schip.  De kapitelen van de colonnetten die de hoge venster van de gevel begrenzen, zijn gerealiseerd met dezelfde opbouw dan deze aan het portaal.








Bron.
- Sylvie Ternet in "Les églises romanes d'Angoumois", tome II; Editions Le Croît vif; Paris 2006.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: