Zoeken in deze blog

zondag 29 december 2019

Hervormde Kerk te Kerkwijk (Gelderland)

Hervormde Kerk 
te Kerkwijk

Beschrijving.
De kerk bezit een romaans schip opgetrokken in vulkanische tufsteen en zou dateren van het einde van de 11de eeuw. De radicale restauratiewerken hebben het romaanse uitzicht van de muren hersteld waarbij men de spitsboogvensters heeft vervangen door kleine romaanse vensters. 



Elk van de muren is geritmeerd door 6 hoge nissen in rondboog en hun bovenste gedeelte wordt doorbroken door kleine rondboogvensters. Een overeenkomstige samenstelling bemerkt men eveneens in een aantal andere Nederlandse kerken zoals te Wadenoyen, Eethen, Sassenheim en Kimswerd.  Aan de noordelijke zijde situeert zich een kleine ronde venster ter hoogte van de triomfboog dat waarschijnlijk een zijaltaar verlichtte.





De klokkentoren in baksteen werd gebouwd in de 2de helft van de 13de eeuw.  Hij houdt 4 verdiepingen in waarvan de 3 laatste zijn versierd met holle ruimten bekroond met kleine rondbogen.



Het koor met polygonaal kooreinde van de huidige kerk dateert van de 15de eeuw.  Aan de buitenzijde kan men nog zijn onderste gedeelte bemerken in tufsteen dat waarschijnlijk afkomstig is van het oude romaanse koor.



Aan de binnenzijde scheidt een triomfboog het gotische koor van het romaanse schip. Andere ingangen zijn nog merkbaar in het noorden en het zuiden. Het schip is overdekt me een houten plafond; het koor met een gelambriseerd gewelf beschilderd met een prachtige voorstelling van het Laatste Oordeel.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: