Zoeken in deze blog

zondag 1 maart 2020

Hervormde Kerk te Bemmel (Gelderland)

Hervormde Kerk 
te Bemmel

Beschrijving.
Niet ver van de dijk van de Waal verheft zich de kerk van Bemmel waarvan de 1ste geschreven vermelding dateert uit 1277 toen de Graaf van Bentheim deze schonk aan de Teutoonse Ridders.
De klokkentoren opgetrokken in vulkanische tufsteen gaat terug tot de 12de eeuw. De 4 verdiepingen zijn versierd met uitgeholde delen en versierd met kleine boogreeksen.  Al deze delen uitgezonderd op de 3de verdieping, zijn verdeeld door een midden liseen.  Op ieder van zijn zijden is de bovenste verdieping verdeeld door paarsgewijze bogen versierd met colonnetten in vulkanische tufsteen.  Aan de binnenzijde overdekt een koepelgewelf de binnenste verdieping.  De rijkelijk versierde omkadering van het portaal dateert van de 17de eeuw. Deze wordt gevormd door een vroegere opening waarvan de rondboog nog zichtbaar is boven het linteel.








De kerk die tot deze klokkentoren behoorde was toegewijd aan de heilige Bénigne.  Hiervan rest er nagenoeg niets meer.  Het koor en de kapel in het zuidoosten dateren uit de 15de eeuw, het schip is nog recenter van constructie en dateert uit 1834.  Het is enkel aan de hoekpijler van het koor en de pijlers uitgevend op het schip waar men nog sporen van de vroegere romaanse kerk terugvindt.  Bij opgravingen heeft men vastgesteld dat het een gebouw betrof van 3 beuken met half cirkelvormige kooreinden.  Deze beuken zijn waarschijnlijk opgericht in dezelfde periode als de toren.  Zichtbare kenmerken aan de oostelijke muur van de toren geven de plaats aan van het romaanse dak.


Bronnen.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.
- A.G. Schulte in Kerken in Gelderland; Uitgeverij Walburg Pers; Zuphen 2000.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: