Zoeken in deze blog

vrijdag 28 juni 2024

Eglise Saint-Nicolas te La Chapelaude (Allier 03)

 Eglise Saint-Nicolas 

te La Chapelaude


Beschrijving.
De oude priorij van La Chapelaude die oorspronkelijk afhing van de abdij van Saint-Denis, kende talrijke twisten met de heren van Huriel die over het leen beschikten.
De kerk toegewijd aan de heilige Niklaas, verrast vooreerst door de ongewone glans van zijn breukstenen in rode zandsteen.  Het plan wijkt weinig af van de eigen formules van dit deel uit de streek dat nauw verbonden is met de streek van Berry.
Het schip is overwelfd met een tongewelf, geflankeerd van nauwe zijbeuken.  Het transept is uitstekend waarbij iedere transeptarm is vervoegd van een absidiool.  De verlengde travee beëindigt zich door een halfronde apsis.  Net zoals bij Saint-Désiré en Domérat zijn de muren van de koortravee versierd met een rondboogreeks op colonnetten.  Tussen het koor en de absidiolen zijn kleine sacristies ingevoegd in de vorm van een halve cirkel.
Enkele kapitelen die spijtig genoeg door de bepleistering zijn ingenomen, hebben een ruw decor ontvangen met palmen, rankversiering en dieren in zwak reliëf.  Eén enkel stelt een personage voor die links een zwaard en een schild vasthoudt.

Geen opmerkingen: