Onze-Lieve-Vrouw-kerk
te Wulveringem; Beauvoorde
Beschrijving.
De driebeukige kruiskerk van OLV-Hemelvaartkerk te Wulveringem, opgetrokken in ijzerzandsteen in de 2de helft van de 12de eeuw, zijn nog belangrijke muurresten bewaard. Een vierkante middentoren typeerde het volumespel. In 1728 echter stortte de toren in en werd vervangen door een zware dakruiter met leienbekleding.
Aan de buitenzijde van de noordelijke muur van het schip zien we 4 gedichte scheibogen die verbinding geven met de zijbeuk, de afzaat die de plaats aanduidt van het verdwenen lessenaarsdak, met erboven 2 kleine rondboogvensters. Aan de binnenzijde rusten de boogreeksen op rechthoekige pijlers met halfzuilen aan de hoeken. Dezelfde versiering komt voor op de pijlers die de vieringtoren schraagden. Van de noordelijke transeptarm is alleen een deel van de oostmuur behouden, ingebouwd in het latere zijkoor. Door het gebruik van ruwe blokken ijzerzandsteen is het metselwerk nog onregelmatig en zijn de versieringsvormen tot een minimum herleid.
Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten