Eglise Saint-Ode-et-Saint-Georges
te Amay
Beschrijving.
De eerste kerk van Amay wordt in 634 vermeld. Maar reeds in de Romeinse periode was hier een oversteekplaats over de Maas van de heirweg van Tongeren naar het zuiden. In de 11de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht. Dit gebeurde vermoedelijk rond 1090 op initiatief van de bisschop van Luik, Hendrik I van Verdun. De huidige collegiale kerk die is toegewijd aan de heiligen Oda en Joris bevat nog verscheidene delen uit de 11de eeuw, met name in de westbouw en de buitenmuren van het schip.
De westbouw bestond uit een centraal massief, geflankeerd door 2 vierkante klokkentorens. In 1525 en 1674 werd het centrale gedeelte aanzienlijk verhoogd wat het oorspronkelijke volumespel volledig wijzigde. De bovenste muren van het schip vertonen doorlopende Lombardische boogfriezen, een decoratief element dat in de Maasstreek algemeen in zwang was op het einde van de 12de eeuw.
Het interieur werd in de 18de eeuw in classicistische stijl opnieuw aangekleed maar met behoud van de oude structuren, zoals dat onder meer het geval was in Florennes en Nivelles. In de bevloering van het koor is een beglazing aangebracht zodat de bezoeker de in 1977 ontdekte praalkist van de heilige Oda kan bewonderen.
Bronnen.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- André Courtens en Jean Roubier in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1972.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten