Zoeken in deze blog

maandag 13 augustus 2018

Eglise Saint-Georges te Cordes (Hainaut)

Eglise Saint-Georges 
te Cordes

Beschrijving.
De Romaanse kerk van Cordes werd gebouwd bij het begin van de 12de eeuw en is één van de mooiste voorbeelden van plattelandskerkjes, gebouwd door de plaatselijke heren, op hun leen.  Zij is dus van oorsprong feodaal zoals tal van anderen van oorsprong monastiek zijn, gebouwd door een abdij in de omgeving.
Het is in 1119 dat Bauduin de Cordes van de bisschop van Kamerijk, Burchart, de toestemming krijgt om op 200 à 300 meter van zijn kasteel, een rechthoekig gebouw op te richten.  Dit werd opgericht in breukstenen van zand- en kalksteen van Doornik, uit de groeven van Pétrieux en voorzien van een klokkentorentje, omgord met een terrein dat dienst doet als kerkhof.  De bisschop van Kamerijk schenkt de tienden aan de Benedictijnenabdij van Liessies in de streek van Kamerijk, opgericht in de 8ste eeuw.  Deze abdij mag eveneens de plaatselijke priester aanstellen.  De kerk wordt toegewijd aan de heilige Joris.


Het gebouw is doorbroken met 3 kleine Romaanse vensters aan beide zijden en later met een oculus in de westelijke puntgevel.  De ingang wordt beschermd door een portaal in baksteen en een houten gebinte.  De stijl van het gebouw herinnert aan de periode van de stenen versterkingen en de versterkte burchten.





Zoals alle hoge, kleine vensters onvoldoende verlichting geven doorbrak men in de 15de eeuw een Gotisch venster aan de rechterzijde van het schip.  In de 15de eeuw richtte men een klokkentorentje in hout op om een zware klok te dragen.  Ten slotte werd in de 18de eeuw een ander venster doorbroken aan de linkerzijde van het schip dat werd gewijzigd in 1930.


Het is eveneens tijdens deze periode dat men het huidige koor oprichtte, versierd met een hoofdaltaar in Barokke stijl met hierboven een retabel gedaan met houten zuilen in Lodewijk XV-stijl.  In het schip verbergt een houten plafond, het dakgeraamte.
In 1930 werd de kerk van Cordes geklasseerd als historisch monument en dat men met een restauratie begon onder leiding van architect Dufour van Doornik.

Bronnen.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer 1971.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: