Zoeken in deze blog

zondag 14 augustus 2022

Eglise Saint-Martin te Chérizet (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Martin 

te Chérizet


Geschiedenis.
Chérizet is het kleinste dorp van de Saône-et-Loire en telt een 20-tal inwoners. Toch heeft dit dorp een lange geschiedenis.  Galloromeinse restanten kwamen aan het licht begin 20ste eeuw.  Merovingische graven werden er eveneens ontdekt.  De 1ste vermelding is pas in 957 in de "Pago Burgundia, in comitatu Matisconense".  De naam van het dorp wordt vanaf de 15de of 16de eeuw gebruikt.
De kerk schijnt te dateren uit de 12de eeuw. De travee onder de klokkentoren, de klokkentoren en de apsis zijn de restanten van een romaanse constructie.  Toegewijd aan Saint-Martin is de kerk van Chérizet reeds van bij zijn stichting een toevoeging van de parochie van Salornay-en-Guye en tot de collatie van de prior van Perrecy-les-Forges.  Wat er verder gebeurt met het gebouw is onzeker in de loop van de volgende eeuwen.  In 1527 is die piramide van de klokkentoren vervangen en in 1570 wordt er een klok geïnstalleerd. 
In 1746 wordt de kerk bij een pastoraal bezoek vermeld als toegevoegd bij Salornay-en-Guye voor wat betreft de registers en de ceremonies.  Om de 14 dagen wordt de kerk bediend voor de vieringen.  De kerk bevindt zich in goede staat met uitzondering van de vensters in het koor. 
Met het Concordaat wordt Chérizet toegevoegd aan Sailly maar in 1823 wordt zij opnieuw toegevoegd bij Salornay-en-Guye.  Vanaf 1859 wordt Chérizet opgericht als kapel, bediend door een onderpastoor.  In 1861 wordt mits giften van het koppel Malfilastre onderhoudswerken uitgevoerd aan de kapel.
In 1868 wordt de kapel als te klein beschouwd om de 150 inwoners van het dorp te bedienen.  Eveneens dreigen de muren van het schip in te storten.  Vanaf 1870 wordt het schip gereconstrueerd en vergroot. 
Vanaf 1890 wordt de kerk minder om minder bediend om uiteindelijk 4 jaar later niet meer bediend te worden.  Hierdoor kan zij haar statut als kapel niet behouden. 
Vanaf dat moment wordt het gebouw wel regelmatig onderhouden. 

Beschrijving.
De kerk van Chérizet is typisch voor de kleine kerken in de regio.  Het is een klein gedrongen gebouw dat een eenvoudig plan opvolgt met een éénbeukig schip, een travee onder de vierkante klokkentoren en een apsis in het oosten. 
De moderne gevel van het gebouw is versierd met een uitsprong.  Deze wordt gestut met steunberen aan de uiteinden en het midden, die een portaal in rondboog begrenzen.  Dit portaal met een onversierd timpaan bezit een booglijst die terugvalt op de colonnetten met gebeeldhouwde kapitelen.  Boven de ingang is een decor geplaatst dat is samengesteld met een soort blinde opening in rondboog en omkaderd met platte steunberen.  Een fijne vensterspleet is bovenaan de puntgevel doorbroken en geeft licht aan de dakconstructie. 
Het schip is geopend door 4 rondbogen geplaatst.  De gootmuren worden gestut door de steunberen in uitstek.  In het zuiden geeft een kleine ingang, als 2de toegang tot het schip.
De travee onder de klokkentoren is verlengd door 2 mini-kruisbeuken.  In het noorden is een fijne inspringende opening zichtbaar in de muur.  In het zuiden is de travee verborgen door de moderne sacristie.  De vierkante klokkentoren is kort en massief.  Hij is samengesteld met een onversierde sokkel versterkt door de sterke hoekverbindingen.  Hij houdt slechts 1 verdieping in met paarsgewijze bogen per zijde en met een terugval in het midden op dubbele polygonale colonnetten met dekstuk.  Enkel in het zuiden bezit deze gebeeldhouwde maskers aan de hoeken.  Aan de oostelijke zijde bemerkt men een klein gebeeldhouwd masker.  De klokkentoren is omgeven door een platte stenen gootklos die de korte piramiden van 4 zijden ondersteund.






De halfronde apsis is voorzien van 3 brede rondboogvensters waarvan enkel deze in het midden nog origineel is.



Gans het gebouw is overdekt met dakpannen met uitzondering van de apsis en de lage delen van de klokkentoren.
Aan de binnenzijde is gans het gebouw omgeven met stallen in hout.  Het schip bezit een lengte van 4 traveeën en is overwelfd met ribben waarvan de nerven terugvallen op de gemoluurde dekstukken. 
Het schip staat met het koor in verbinding via een grote gebroken boog en die op de imposten terugvalt.  De travee onder de klokkentoren is met een gebroken tongewelfd overwelfd waarvan de sleutel beschilderd is.  In het zuiden staat de travee in verbinding met de moderne sacristie.
De apsis opent zich langs een gelijksoortige 2de gebroken boog maar zonder imposten.  De apsis is overwelfd met een gebroken halfkoepel.  De moderne zijbogen zijn omringd met colonnetten en gebeeldhouwde kapitelen. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: