Zoeken in deze blog

dinsdag 15 januari 2019

Eglise Sainte-Marguerite te Sainte-Marguerite-sur-Mer (Seine-Maritime 76)

Eglise Sainte-Marguerite 
te Sainte-Marguerite-sur-Mer


Beschrijving.
Deze kerk aan de kust van het land van Caux heeft een zodanig doorgedreven restauratie gekend in de 19de eeuw met als gevolg dat men niet meer weet welk deel nog origineel is.  Men zou hierbij zelfs elementen gebruikt hebben, afkomstig van andere kerken.


Voorheen genaamd "Chèvremont" hing deze kerk af van de abdij Saint-Victor-en-Caux.  In haar huidige toestand, houdt de kerk een schip van 4 traveeën geflankeerd met zijbeuken, een niet uitstekend transept en een korte apsis in het verlengde van de hoofdbeuk, in.  De achterzijde van de westelijke gevel, de linker zijde van het schip, een deel van de aanpalende kruisbeuk en tenslotte de apsis kunnen teruggebracht worden tot de Romaanse periode.  De rest behoort tot de 16de eeuw, als het al niet een moderne bewerking betreft.
De westelijke gevel is overdreven herwerkt geweest in 1827 maar hij heeft wel zijn Romaanse samenstelling behouden.  De noordelijke zijde van het schip stelt aan iedere travee, grote boogreeksen voor afgebakend met 2 boogringen in kalksteen.  Deze werden rond 1860-1880 geplaatst.  De uitgetande fretten die de binnenste gording versieren zijn een restant van een oude samenstelling of een imitatie van deze in de kerk van Caen, La Trinité.  Daarover blijft men in het ongewisse.  Een voetring kenmerkt de basis van de bovenste verdieping die per travee, 3 boogreeksen telt.  Enkel deze in het midden komt overeen met een inspringende boog.  Deze boogreeksen zijn omringd met voetringen die terugvallen op korte colonnetten door de overgang van kapitelen met knoppen.  De pijlers zijn cilindrisch en geflankeerd met 4 halve zuilen geplaatst aan een steunpijler.  Al de kapitelen werden in de 19de eeuw herwerkt.





Een gewelf in plaaster heeft het oorspronkelijke gewelf vervangen.  De samenstelling van de hoge verdieping vindt men terug aan de achterzijde van de gevel.  Deze is bezet door 5 boogreeksen waarvan enkel deze in het midden geopend is.  Dit zou nog origineel zijn.




Uit een zekere bron weet men dat de apsis in 1827 volledig werd opgeknapt.  De apsis wordt versterkt door 3 platte steunberen toegevoegd met hoge colonnetten zoals dit het geval is te Boscherville aan de muren van het schip.  Zij werd aanvankelijk doorbroken met 3 heel nauwe vensters.  Bovenaan een niet versierde voetmuur wordt deze afgelijnd door een band met een dubbele afkorting en versiert het decor volgens de zijde.  In het zuiden zijn het 3 rondbogen, in het midden zijn deze meer verheven en in het noorden zijn het ruwere boogreeksen die zich vermengen om gebroken bogen te vormen zoals bij de naburige klokkentoren van Avremesnil.





In de apsis bevindt zich het enige Romaanse altaar dat de streek van Caux herbergt.  Deze kan men dateren van het einde van de 12de eeuw.  Het betreft een rechthoekige beschilderde tablet die door 5 halve zuilen vooraan gedragen wordt.  Deze zijn met kapitelen versierd van lofwerk en gebladerte.





Bronnen.

- Lucien Musset in Normandie romane; Editions Zodiaque; la Nuit des Temps 41; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1985.
- Henry Decaëns in Promenades en Normandie romane; Editions Zodiaque; Itinéraires culturels; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2003.
- Henry Decaëns in Itinéraires romans en Normandie; Editions de Zodiaque; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.


Bijlagen.
-https://atlas-roman.blogspot.com/2016/02/76-seine-maritime-romane.html
-https://atlas-roman.blogspot.com/2016/10/sainte-marguerite-sur-mer-eglise-sainte-marguerite.html
-https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1ZH5JCGraO_wDF-yiYEQlxDAxZb4&ll=49.8525468203569%2C1.2807802953125246&z=10
-https://monumentum.fr/eglise-sainte-marguerite-pa00101030.html
-http://www2.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=CHERCHER&FIELD_1=REF&VALUE_1=PA00101030
-https://mondes-normands.caen.fr/france/Patrimoine_architectural/Normandie/Pays_caux/offranville/0508StMarguerite/index.htm
-https://www.ste-marguerite-sur-mer.fr/decouvrir-cote-albatre/
-http://www.patrimoine-religieux.fr/eglises_edifices/76-Seine-Maritime/76605-Sainte-Marguerite-sur-Mer/149631-EgliseSainte-Marguerite
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/76/accueil_76605.htm
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://photos.google.com/album/AF1QipM3clEKYz1u2e3rDkrDSTQn6qBW1YenWpiwQQaf

Geen opmerkingen: