Zoeken in deze blog

vrijdag 6 oktober 2023

Eglise Saint-Martin te Châtel-Moron (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Martin 

te Châtel-Moron



Geschiedenis.
Het kleine dorp van Châtel-Moron is gesitueerd op te top van een heuvel en omringd door zijn ommuurde kerkhof.
In de prebendenregisters is het talrijke malen geformuleerd onder de vorm van "castrum Morandi, castrum Morini, castrum Morionum of castrum Moronum" en door Courtépee onder de naam van castrum Moronis.  Het was de zetel van een priorij die toebehoorde aan het aartsdiaconaat van La Montagne vervolgens aan dit van Saint-Jean-de-Vaux wanneer deze gevormd werd op het einde van einde 17de of begin 18de eeuw. 
Geplaatst onder het patronaat van Saint-Martin had de kerk van Châtel-Moron als overste de bisschop van Chalon.

Beschrijving.
De kerk stelt zich samen met een schip, een koortravee die de klokkentoren ondersteunt en een halfronde apsis.  De algemene afmetingen van het gebouw betreffen een totale lengte van 20m, een breedte van 5m 70 en met een lengte voor het schip van 13m 40.

Plan

Het geplafonneerde schip is in het zuiden doorbroken van een modern, breed venster.  De koortravee is begrensd aan de zijde van het schip en het koor door een gebroken boog.  Twee bogen met een dubbele cilinder tegen de gootmuren aangezet, vernauwen deze travee lichtjes.  Eenzelfde impost loopt rond de top van deze bogen aan iedere zijde.  In het zuiden is zij versierd met een rij van kanteelversiering en met een rij van parels in het noorden.
De koortravee is overwelfd met een ribgewelf uit de 15de eeuw dat waarschijnlijk samen met de klokkentoren herdaan is.











De apsis is overwelfd met een gebroken halfkoepel.  Zijn binnenste omtrek is versierd met boogreeksen die op de colonnetten terugvallen.  Deze zijn geplaatst op kleine steunpijlers die rusten op een steunmuurtje.  De kapitelen van deze colonnetten zijn onversierd.  Zij vormen piramidekegels van 4 zijden.  De basissen stellen zich samen met een hollijst tussen 2 voetringen.  De onderste voetring is zwaarder dan de bovenste.  Een van de colonnetten is gecanneleerd.  Het oorspronkelijk venster in de as is tijdens een restauratiecampagne opnieuw vrijgemaakt.  In een latere fase na de constructie van deze apsis werden aan de 2 zijkanten nog 2 vensters toegevoegd.






Aan de buitenzijde is de westgevel doorbroken geweest door een ingang uit de 15de eeuw. Boven deze ingang treft men een gebeeldhouwde versiering aan welke waarschijnlijk een gerecupereerde Galloromeinse grafversiering betreft.  De uitstekende steunberen die tot het dak stijgen en beëindigd worden door een talud stutten de noordmuur van het schip.  Aan de zuidzijde heeft men één enkele steunbeer aangebracht.  Dit alles is waarschijnlijk achteraf toegevoegd.  De koortravee en de apsis bezitten platte steunberen in matig metselverband en beëindigd door een talud die de gootklos op modillons vervoegd.









De klokkentoren is van het onregelmatig langwerpig plan.  In de 15de eeuw is deze herdaan geweest.  De steunberen aan de hoek, de waterspuwers die de hoeken versieren, bewijzen dit.  De spits van 4 zijden is samen met de klokkentoren opgericht.



Door de binnenste boogreeks van de apsis en de versiering van de imposten moet men deze kerk dateren uit het begin van de 12de eeuw.

Bron.
- Marcel et Christiane Dickson in "Les églises romanes de l'Ancien Diocèse de Chalon"; Imprimerie Protat Frères; Macon 1935.


Bijlagen.
-https://www.patrimoine-religieux.fr/eglises_edifices/71-Sa%C3%B4ne-et-Loire/71115-Ch%C3%A2tel-Moron/125995-EgliseSaint-Martin

Geen opmerkingen: