Eglise Saint-Nizier
te Burnand
Beschrijving.
Burnand bezit een kleine kerk die men terugvindt als vermeld in de 11de eeuw in het cartularium van Saint-Vincent van Mâcon, "Ecclesia Sanctorum Martini et Nicetii de Burnant". De parochie behoorde tot de collatie van de bisschop en hing van het aartspriesterschap af van Rousset.
De romaanse kerk bezit een geplafonneerd éénbeukig schip, verlicht door nauwe inspringende rondboogvensters, en wordt gevolgd door een koortravee overwelfd door een koepel op trompen waarop zich een zware klokkentoren verheft met een zadeldak.
Aan weerszijden van de koepel bemerkt men de versterkingsbogen, kleine overlangs tongewelf in de as wat een samenstelling is die men eveneens terugvindt te Bray.
Aan de buitenzijde bezit de apsis een decoratie van boogreeksen zonder verticale banden. Wat betreft de steunberen zijn een toevoeging geweest uit een latere periode.
De klokkentoren is gedrongen en bezit slechts één verdieping met aan iedere zijde doorbroken van rondbogen.
De muurschilderingen in de kerk van Saint-Nizier behoren tot de oudste van het departement Saône-et-Loire. Oudere zijn bekend in Bourgondië, bijvoorbeeld in de crypte van de abdij Saint-Germain in Auxerre, die dateert uit het midden van de 9de eeuw. Die in Burnand zijn bijzonder interessant. Er zijn 2 boven elkaar geplaatste versieringen. De romaanse versiering werd in de 15de eeuw opnieuw aangepast, met hetzelfde thema maar met een "modernisering" van de stijl. We zien Christus in majesteit omringd door de symbolen van de 4 evangelisten. Sint-Lucas en Sint-Jan zijn echter uit de 15e eeuw. Christus die een sikkel vasthoudt, verwijst naar een passage die het visioen vertelt van de Mensenzoon die op de aarde komt oogsten.
Het gebouw zelf kan men dateren uit het midden van de 11de eeuw.
Bronnen.
- Jean Virey in "Les églises romanes de l'ancien diocèse de Mâcon"; Imprimerie Protat Frères; Mâcon 1934.
- Christian Sapin in "Bourgogne romane"; Edition Faton; Dijon 2006.
- Guy Lobrichon in "Bourgogne romane"; Editions Stéphane Bachès; Lyon 2013.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten