Zoeken in deze blog

maandag 25 februari 2019

Eglise Saint-Brice te Tournai (Hainaut)

Eglise Saint-Brice 
te Tournai

Geschiedenis.
De kerk dateert van het laatste kwart van de 12de eeuw.  In het begin van de 13de eeuw werd het romaanse koor vervangen door een vroeggotisch hallenkoor met kruisribgewelven.  De klokkentoren werd in de 15de eeuw toegevoegd.  Deze deed dienst als belfort voor de rechteroever van de Schelde, zolang dit stadsdeel buiten het eigenlijke Doornik viel maar nog in het kwartier binnen de 12de eeuwse stadsomwalling.
De kerk werd zwaar gehavend door de bombardementen in mei 1940.  P. Rolland en S. Brigode leidden de reconstructiewerken van 1942 tot 1954.  
Tijdens het archeologisch onderzoek vond men de funderingen terug van een preromaanse driebeukige pijlerbasiliek, alsook de romaanse crypte.  Deze heeft een plan van 11,50 op 6,30 meter, omvat 2 beuken van 4 traveeën, met 3 ronde pijlers met bladkapitelen.  Het is mogelijk dat deze crypte als oudste gedeelte van de romaanse kerk tot stand kwam rond 1125. 

Beschrijving.
De driebeukige kerk is van het basicale type.  Zij is voornamelijk romaans met verschillende gotische elementen.  De klokkentoren is door een hoogschip verbonden met de vieringtoren.




  
De wanden van de middenbeuk tellen, net zoals bij de Sint-Piatkerk , 3 zones met centraal een schijntriforium, met afwisselend enkele en dubbele rondboognissen.  Ook tussen de bovenvensters bevinden zich blindnissen.  De scheibogen zijn reeds lichtjes spitsboogvormig.  Ze behoren tot de vroegste spitsbogen in België, daterend van het einde van de 12de eeuw.  
Het koorgedeelte telt 3 even hoge beuken.  Gebouwd in het 1ste kwart van de 13de eeuw is dit het oudste voorbeeld in België van een hallenkerktype.  Deze omvat een ruimtelijke opbouw die later in Vlaanderen veelvuldig zal worden toegepast.  Dit gedeelte is reeds overkluisd met gotische gewelven.



Bronnen.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jean Roubier en Alain Courtois in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.
- Barrel Xavier i Altet in Belgique et Grand-Duché de Luxembourg romane; Editions Zodique, "la Nuit des Temps 71"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: