Zoeken in deze blog

dinsdag 18 december 2018

Eglise Saint-Vincent te Saint-Vincent-des-Prés (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Vincent 
te Saint-Vincent-des-Prés

Geschiedenis.
De kerk dateert uit de 11de eeuw en werd in 1913 geklasseerd.  De kerk werd voor de 1ste maal vermeld in de 10de eeuw, tussen 937 en 962 in de charters van Saint-Vincent van Mâcon.
Een naburige priorij van Bezornay, die afhing van Cluny, had een belangrijke invloed op de streek.  Het domein te Saint-Vincent-des-Prés heeft zich gevormd tussen 980 en 1010.  Van 1062 tot 1073 is de kerk overgegaan aan het kapittel van Saint-Vincent te Mâcon.  Een genootschap van OLV van 7 deugden was in de kerk gevestigd.
Van 1836 tot 1837 hadden er herstellingswerken plaats.  De kerk werd gerestaureerd door de dienst "Monuments Historiques" tussen 1993 en 1996.  Een vereniging "L'Association des Amis de Saint-Vincent" staat in voor de bescherming van het gebouw.




Beschrijving.
De hoofdingang in rondboog is bovenaan aan iedere zijde bezet met lijstwerk van Lombardische banden.



Het kooreinde is versierd met Lombardische boogreeksen en wordt overdekt met lavastenen.






Aan het hoogste gedeelte van het schip treft men eveneens Lombardische banden aan, merkbaar bovenaan de daken van de zijbeuken.




Bovenaan de kruising van het transept bevindt zich een mooie, romaanse klokkentoren uit de 12de eeuw.  Hij stelt 3 verschillende registers voor.  Onderaan treft men blinde boogreeksen aan.  De tussen verdieping wordt op iedere zijde doorbroken met een rondboog.  Aan de bovenste verdieping wordt iedere zijde doorbroken met paarsgewijze rondbogen gescheiden door een colonnet met kapiteel, versierd met gebladerte.






De kerk houdt 3 beuken in die met elkaar in verbinding staan door de boogreeksen.  De hoofdbeuk is overwelfd met een tongewelf op 2 gordelbogen.  Aan de zijde van de ingang wordt deze gedragen door 2 monoliete zuilen waarvan de ene aan het bovenste gedeelte versierd is met krullen terwijl de andere met lelies van 5 bloemblaadjes. 







Volgen vervolgens 6 massieve, cilindrische pijlers voorbestemd om het gewicht van de klokkentoren te dragen.  De imposten van deze zuilen zijn eenvoudig met een profiel in uitstek.  Aan de zuil die versierd is met lelies bemerkt men vanaf de ingangsdeur, de omgekeerde Griekse letters Alfa en Omega als symbool dat God het begin en het einde van alles is, gericht op Jezus Christus met de Apocalyps.





  
De zijbeuken zijn overwelfd met graatgewelven op gordelbogen die eveneens terugvallen op de pijlers met imposten.




De kruising van het transept die de klokkentoren draagt, is overwelfd door een achthoekige koepel op trompen. 





Het romaanse kooreinde is gevormd met een halfronde apsis die een recente muurschildering draagt met een voorstelling van een duif als symbool van de Heilige Geest omringd met sombere wolken en een hemel op de achtergrond.




Restauratiewerken hebben een oude muurschildering van de 15de eeuw aan het licht gebracht met een figuur te voet.  Misschien zou het hier gaan om Saint-Vincent of misschien eerder omwille van zijn baard en zijn evangelieboek, de heilige Paulus !




In 1994 werden archeologische werken uitgevoerd onder leiding van F. Henrion.  Deze hebben onder de huidige apsis, een halfronde apsis in uitstek van ongeveer 4 m aan de binnenzijde en 20° afwijkend in overeenkomst met de huidige apsis, aan het licht gebracht.  Het zou hier kunnen gaan om de kerk die vermeld werd in het cartelarium van Saint-Vincent van Mâcon tussen 937 en 962 waarvan deze kerk afhing.

Bijlagen.
-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=es&ll=46.37102743512482%2C4.707711367518641&z=10&mid=10VQlt2Sl_920124MX6Tp42yA16k
-https://monumentum.fr/eglise-pa00113461.html
-http://www2.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=CHERCHER&FIELD_1=REF&VALUE_1=PA00113461
-https://fr.wikipedia.org/wiki/Église_de_Saint-Vincent-des-Prés
-http://www.bourgogneromane.com/edifices/stvincentdespres.htm
-https://bourgognemedievale.com/departement-et-pays/saone-et-loire/pays-sud-bourgogne-clunisois/saint-vincent-pres/
-http://photos-eglises.fr/Bourgogne/71/StVincentPres/stvincent.htm
-https://sites.google.com/site/artromanfrance/bourgogne/saint-vincent-des-pres
-http://www.petit-patrimoine.com/fiche-petit-patrimoine.php?id_pp=71488_1
-http://www.petit-patrimoine.com/fiche-petit-patrimoine.php?id_pp=71488_2
-http://www.pastourisme71.com/fiches_eglises_a_imprimer/Saint-Vincent-des-Pres.pdf
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/71/accueil_71488.htm
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://photos.google.com/album/AF1QipO5FkXT0ACZo2Ty4oGivigqztbXHk_KPrlQhyVn

Geen opmerkingen: