Zoeken in deze blog

woensdag 17 oktober 2018

Onze-Lieve-Vrouwkerk te Daknam; Lokeren (West-Vlaanderen)

Onze-Lieve-Vrouwkerk 
te Daknam; Lokeren


Beschrijving.
Deze Romaanse kerk die gepatroneerd werd door de Gentse Sint-Baafsabdij, werd voor het eerst vermeld in 1156 en kwam vermoedelijk in de 1ste helft van de 12de eeuw tot stand.
Bij Onze-Lieve-Vrouwkerk treffen we een 8-zijdige zandstenen vieringtoren aan.  De klokkentoren met spitsvormige galmgaten heeft in de 15de eeuw zijn Romaanse voorganger vervangen. 



Van de éénbeukige kruiskerk in Doornikse kalksteen in breuksteenverband zijn nog muurresten herkenbaar in de west- en noordgevel van het schip en in de noordelijke transeptarm die in de eindgevel nog een oorspronkelijk smal deurtje bevat.  Van de hooggeplaatste rondboogvensters die het bescheiden schip verlichtten zijn er nog 2 bewaard in de noordelijke zijgevel.







De binnenzijde van de westgevel is aan beide zijden van het portaal versierd met gekoppelde rondboognissen met een middenzuiltje met teerlingkapiteel.

Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: