Zoeken in deze blog

maandag 1 augustus 2022

Ancienne église Saint-Paul te Changy (Saône-et-Loire 71)

 Ancienne église Saint-Paul 

te Changy


Beschrijving.
De kapel van Changy zou dateren uit de 1ste helft van de 12de eeuw.  Van deze periode rest nog enkel het koor, de apsis, het transept en de klokkentoren.  De noordelijke en zuidelijke kapellen dateren uit de gotische periode.  Het gebouw verloor zijn schip in 1874 en de bewaarde gedeelten werden in 1957 gerestaureerd.  Op 19 maart 1971 is het gebouw ingeschreven op de "Inventaire supplémentaire des Monuments Historiques".
Het schip werd aldus afgebroken en de ingang bevindt zich nu langs een eenvoudig, rechthoekig portaal, zonder enige vorm van versiering.  Bovenaan het portaal bemerkt men in de muren van de huidige gevel een grote rondboog die zich opent op de oude kruising van het transept.



De vierkante toren is getooid met een piramide van 4 zijden overdekt met platte dakpannen.  Hij houdt 2 verdiepingen in met bogen gescheiden door een stenen bandlijst.  Op de 1ste verdieping is enkel de boog aan de gevel geopend, op de andere zijden zijn deze dichtgemaakt.  De 2de verdieping houdt paarsgewijze bogen in met hierboven een archivolt in rondboog die verwijst naar de stijl van naburige klokkentorens in de Brionnais zoals te Anzy-le-Duc, Montceaux-l'Etoile, Baugy en Oyé.  De paarsgewijze openingen zijn in hun midden gescheiden door een colonnet met versierde kapitelen.



Rond de apsis is de gootklos ondersteund door modillons waarvan enkele gebeeldhouwd zijn.




De kapel bewaart aan de binnenzijde nog zijn halfronde apsis en het transept.  De kruising van het transept is overwelfd door een koepel op trompen.  Deze is begrensd aan zijn 4 zijden door grote rondbogen die op eenvoudige, rechthoekige pijlers rusten.  De transeptarmen zijn overwelfd met graatgewelven.
De apsis is overwelfd met een halfkoepel in klein metselverband en wordt zijdelings verlicht door 2 grote inspringende vensters.  In de apsis zelf bemerkt men een booglijst van Lombardische banden. 
De kruisbeuken worden verlicht door grote vensters in de flamboyante gotische stijl.
Het gebouw bewaart eveneens een doopvont uit de 12de eeuw met een versiering van 4 hoofden op elk van de hoeken van de kuip.  

Bijlagen.

Geen opmerkingen: