Sankt Pankratiuskirche
te Bettenhoven
Geschiedenis en beschrijving.
Een kerk te Bettenhoven werd in 1216 voor de 1ste maal vernoemd in een document. Hierin wordt melding gemaakt dat de patronaatsrechten van Hermann von Alfter, overgedragen worden aan het klooster van Füssenich. In 1550 was er een klooster Hameren genoemd die de patronaatsrechten bezat.
Rond 1260 was Bettenhoven waarschijnlijk reeds een onafhankelijke gemeente. Tijdens de Franse periode werd met de parochiehervorming in 1804, de parochie opgegeven en samengevoegd met de parochie van Rödingen. Pas in 1840 werd Bettenhoven opnieuw een parochie. Tot 1895 behoorde Kalrath toe aan de parochie van Bettenhoven, hierna werd het zelf een zelfstandige parochie.
De kerk van Bettenhoven is een gebouw uit de 11de tot de 19de eeuw. Aldus bestond dit gebouw reeds vooraleer het voor de 1ste maal vermeld werd in een document.
De 3 onderste niveaus van de romaanse klokkentoren en het schip van de kleine hallenkerk werden gebouwd rond het jaar 1030. De inwijding van deze kerk werd in dat jaar gedaan door de aartsbisschop Pelgrim van Keulen. Hiervan bestond een zegel van de inwijding welk tot de jaren 1860 aan het altaar werd bewaard.
In de 15de eeuw werd een koor toegevoegd en het huidige schip verkreeg een gewelf. In de 17de eeuw werd de toren opgehoogd met een 4de niveau en in 1817 de huidige overdekking. In 1843 werd de noordelijke en in 1863 de zuidelijke zijbeuk aangebouwd. De toevoeging van de sacristie achter het koor vond plaats in 1865 en gaf de kerk haar huidige uiterlijk.
De Sankt Pankratiuskirche is een driebeukige hallenkerk met een 4 verdieping tellende klokkentoren in het westen die wordt vergezeld aan beide zijden van 2 kleinere gedeelten. Ten oosten van het schip bevindt zich het driezijdige koor met een zeshoekige sacristie. De klokkentoren en het schip zijn gebouwd in de romaanse stijl, het koor is gotisch evenals het ribgewelf in het koor en het schip. De beide zijbeuken en de sacristie zijn opgetrokken in een neogotische stijl.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten