Zoeken in deze blog

zaterdag 10 oktober 2020

Eglise Saint-Martin te Chazelles (Charente 16)

 Eglise Saint-Martin 

te Chazelles


Beschrijving.
De kerk van Chazelles die verenigd was met het kapittel van de kathedraal van Angoulême in de 13de eeuw, bestond reeds bij het begin van de 12de eeuw.  Hiervan verwijst nog een kapiteel van de kerk dat nu wordt uitgestald in het archeologisch museum, naar deze datum.
De kerk werd herhaaldelijk hersteld of gewijzigd.  De apsis die waarschijnlijk een halfrond was, werd gewijzigd in een vlak kooreinde, en opnieuw een halfronde apsis aan toegevoegd bij de restauratie in 1882.  Het schip werd overwelfd met bakstenen.



Het schip bezit geen vensters, noch steunberen.  Drie blinde boogreeksen op pijlers versterkten de muren.  De kruisbeuken zijn overwelfd met een gebroken tongewelf dat gedragen wordt door een gordelboog.





Het oosten wordt afgesloten in de noordelijke transeptarm door een absidiool overwelfd met een halfkoepel. In de zuidelijke transeptarm door een vierkante kapel onder een gebroken tongewelf.  De ingang van de wenteltrap bevindt zich in het westen van deze transeptarm.




Op de kruising verheft zich een mooie koepel op penditieven waarbij de grote, gebroken bogen met een dubbele gording zich steunen op de massieven in de hoeken die op iedere zijde voorzien zijn van een zuil.





Het aanvankelijke vierkante kooreinde is van de nieuwe apsis met drie rondboogvensters gescheiden door een boog die deze verlengt.




Aan de westelijke gevel bemerkt men 2 steunberen nabij de hoeken, een ingangsboog met 2 booglijsten met hierboven een kordonlijst waarop zich een rondboogvenster steunt, en afgesloten wordt met een puntgevel.



Aan de zijkanten ontbreekt de gootklos, bemerkt men in de zuidwestelijke hoek de trapkoker en 2 zware steunberen bij de aanvang van het koor.
Bovenaan de koepel bevindt zich de vierkante klokkentoren.  Deze is op de eerste verdieping versierd met een rondboogreeks op pijlers en wordt van de tweede verdieping gescheiden door een kordonlijst.  Hier openen zich op iedere zijde 2 gebroken bogen die elk 2 bogen omlijsten die gescheiden worden door colonnetten.  Imposten onderlijnen de top van de gebroken bogen.  De hoeken van de klokkentoren worden gestut door een cilinder.  Deze en het transept zijn van begin 13de eeuw.





Aan de ingang tegen de gevel geplaatst, bemerkt men een sarcofaag waaraan de basis is gevormd door 3 drielobbige bogen.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: