Zoeken in deze blog

zondag 12 augustus 2018

Voormalige parochiekerk te Ettelgem (West-Vlaanderen)

Voormalige parochiekerk 
te Ettelgem

Beschrijving.
De oude parochiekerk van Ettelgem toont aan hoe een monument via een lange lijdensweg, volledig afgetakeld is.


Na de bouw in 1908-1909 van een ruimere neogotische kerk, werd het oude bedehuis, midden in het kerkhof aan de rand van het dorp aan haar lot overgelaten.  De totale sloop kon in de jaren 1930 worden verijdeld door tussenkomst van S. Leurs, lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, maar het duurde nog 50 jaar voor consolidatiewerken verder verval afremden.
Reeds op het einde van de 8ste eeuw werd hier een eerste houten kerkje opgericht aan de rand van de zandstreek met de polders, ontstaan na de vroegmiddeleeuwse transgressies.  Een 1ste stenen kapel werd wellicht in het begin van de 12de eeuw opgetrokken.  Muurresten en sporen van gedichte rondboogvenstertjes van deze bescheiden constructie zijn bewaard in het latere koor.  Nog in de 12de eeuw kwam de driebeukige benedenkerk tot stand.





Deze vertoonde geen basilicale opbouw, maar midden- en zijbeuken staken onder één zadeldak, zodat de middenbeuk niet verlicht werd door bovenvensters.  In de 13de eeuw of later, werd de bakstenen vieringtoren toegevoegd.  Van de Romaanse benedenkerk resten nog slechts delen van de noordelijke muur van de middenbeuk.  De rechthoekige pijlers, gemetseld met kleine brokken veldsteen, hebben geen imposten, maar vertonen bij de aanzet van de rondbogen een kleine, doorlopende inspringing.  Bij de hoogdringende consolidatiewerken in 1986-1988 uitgevoerd op initiatief van het Bestuur voor Monumenten en Landschappen met steun van de Koning Boudewijnstichting, verstevigde men de pijlers en werden een ontbrekende pijler en 2 boogreeksen suggestief vervangen door een metalen skelet.





Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: