Zoeken in deze blog

woensdag 20 mei 2020

Sint-Margarethakerk te Baardegem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Margarethakerk 
te Baardegem

Beschrijving.
De zandstenen westertoren van de Sint-Margarethakerk te Baardegem dateert uit het 2de kwart van de 13de eeuw maar is meer versierd dan bij de kerken in de omliggende omgeving als Moorsel en Meldert.




De klokkenverdieping is aan iedere zijde opengewerkt met lichtjes spitsboogvormige galmgaten met dubbele colonnetten met krulkapitelen die de rondstaven dragen.  De galmgaten zijn telksens gevat in afzonderlijke spaarvelden die bovenaan met kraagstenen zijn afgewerkt.  Het gedeelte daaronder is sober van opvatting door dubbele rondboognissen tussen lisenen.  Deze versieringsvorm veronderstelt een late invloed van de Maaslandse architectuur.







De kerk werd in 1968-1973 gerestaureerd onder leiding van architect Van Walleghem.




.
Bronnen.

- Andre Demey in Eénbeukige Romaanse kerken in Oost-Vlaanderen; Gent 1977.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België Romaans architectuurgids; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen 1992.


Bijlagen.

dinsdag 19 mei 2020

Sint-Martinuskerk te Volkegem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Martinuskerk 
te Volkegem

Beschrijving.
Het witgekalkte, éénbeukige Sint-Martinuskerk situeert zich bovenaan een heuveltop en biedt door de spitsboogvensters een Gotische aanblik.  De dakruiter dateert van het einde van de 17de of begin 18de eeuw.



Het kleine schip in Doornikse kalksteen dateert van het einde van de 11de of begin 12de eeuw.  Oorspronkelijk was het zaalkerkje verlicht door tweemaal 4 rondboogvenstertjes geplaatst tegen de dakrand.  In beide zijgevels merk men nog telkens 2 sporen van deze vroegere lichtopeningen.  Deze uiterst zorgvuldige vormgeving is kenmerkend voor de Romaanse zaalkerkjes in de Zwalmstreek.  Belangrijk is dat men hier het witte kleurcontrast van de buitengevels geëerbiedigd heeft, een element dat vaak verloren is gegaan.






In 1951 werd de Sint-Martinuskerk gerestaureerd door architect J Dhaeyer.






Bronnen.
- Romain Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; Verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen; Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans Architectuurgids; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen 1992.

Bijlagen.