Zoeken in deze blog

vrijdag 6 augustus 2021

Kirche Sankt-Remigius te Borken (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Remigius 

te Borken



Beschrijving.
Tijdens opgravingen in het midden van de 20e eeuw werden de overblijfselen gevonden van een Karolingische houten kerk uit het einde van de 8e eeuw. Daarnaast waren er aanwijzingen voor een 1ste stenen gebouw. Rond 1150 werd een Romaanse stenen kerk gebouwd, waarvan de overblijfselen bewaard zijn gebleven in de twee verdiepingen van de toren. Deze kerk werd later uitgebreid van een éénbeukige naar een driebeukige kerk. In 1433 werd begonnen met de bouw van een laatgotische hallenkerk met drie beuken en drie traveeën.









Tussen 1872 en 1874 werd de kerk weer uitgebreid met een 4de travee en een nieuw koor. Deze veranderingen in de neogotische stijl leidden tot het verlies van het historische koor uit 1150.




Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd de kerk zwaar beschadigd en begin jaren '50 in de oorspronkelijke staat uit de 19e eeuw herbouwd.
De oudste getuige van St. Remigius is de Bentheimer doopvont, die nu in het koor is geplaatst. De vier afbeeldingen zijn twee mens- en twee leeuwachtige figuren. Hierboven zie je een stronk van palmetten, als symbool  van de levensboom.











Bijlagen.

woensdag 4 augustus 2021

Kirche Sankt-Kosmas und Damian te Pulheim (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Kosmas und Damian 

te Pulheim




Beschrijving.
De parochiekerk is waarschijnlijk een opvolger van de  kerk op het vroonhof te Pulheim. Na de Frankische periode werd het vroonhof eigendom van de Cäcilienstift in Keulen en werd in 1067 door de aartsbisschop van Keulen in Anno II geschonken aan het St. Georg-klooster. Onderzoek heeft het bestaan ​​aangetoond van een hallenkerk rond het jaar 1000, die nog steeds bewaard is in het huidige schip van de romaanse kerk. In de noordmuur van het middenschip bevinden zich vier ommuurde kleine ronde boogvormige raamopeningen, die zich onder de grotere romaanse ramen bevinden die nog steeds bewaard zijn gebleven. In de westgevel bevindt zich een rond raam boven de ingangsboog naar het voormalige koor van de hallenkerk.
De vroegromaanse hallenkerk werd in de 12e eeuw met drie meter verhoogd en in de bovenbeuk werden aan weerszijden vier rondboogvensters aangebracht. Ook de grote westelijke toren dateert uit deze tijd. 


















De zijbeuken zijn toegevoegd rond de eeuwwisseling van de 14e en 15e eeuw, en de rijkelijk versierde 4de torenverdieping dateert mogelijk ook uit deze periode. De kerk werd overwelfd in de 16e eeuw.










In 1885 werd aan het romaanse schip een enorme neoromaanse uitbreiding met transept en koor toegevoegd en werden ook de zijbeuken vernieuwd. In 1970 werd de aanbouw afgebroken en vervangen door een eenvoudig, modern gebouw.




Bijlagen.