Zoeken in deze blog

vrijdag 16 december 2022

Église Saint-Étienne te Franchesse (Allier 03)

Église Saint-Étienne 
te Franchesse


Beschrijving.
De kerk werd opgericht in 2 opeenvolgende bouwcampagnes in de eerste helft van de 12de eeuw.  De kerk Saint-Etienne stelt een schip met 2 traveeën, overwelfd met een gebroken tongewelf, met zijbeuken en een uitstekend transept voor, dat zich verbindt met een mooie apsis in halfrond vergezeld van 2 absidiolen.






Het kooreinde wordt versierd met vensters met een hoge boogreeks in rondboog, en is van een grote bevalligheid.  Een indrukwekkende klokkentoren van het onregelmatig langwerpige plan en aan de hoeken getemperd door de dunne colonnetten, verheft zich op de kruising, met 2 verdiepingen met blinde boogreeksen en bogen met paarsgewijze colonnetten




Aan de binnenzijde versiert een sobere boogreeks in rondboog die door kleine boogreeksen in mijterboog, de apsis.  De half ingewerkte zuilen van de kruisvormige pijlers dragen de kapitelen die gebeeldhouwd zijn met gebladerte, lofwerk en met vlechtwerk.  Eén enkele toont een monsterkop uitbrakend slangen met een mensenhoofd.  Aan de hoge zuilen van het schip blijven spijtig genoeg enkele gefigureerde scenes weinig duidelijk waarneembaar.
















Bron.
- Jean Dupont in Nivernais-Bourbonnais romane; Editions de Zodiaque; la Nuit des Temps 45; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1976.

Bijlagen.

zondag 11 december 2022

Église Notre-Dame-et-Saint-Blaise te Le Breuil (Allier 03)

 Église Notre-Dame-et-Saint-Blaise 

te Le Breuil


Beschrijving.
Een kapel, gebouwd in de 11de en 12de eeuw, grenst aan het feodale kasteel dat een kunstmatige heuvel bekroonde, herkenbaar aan de overblijfselen van de muren, dijken en oude grachten, die de Besbre domineert.
Van het kasteel is niets meer over, alleen deze kapel heeft de eeuwen met min of meer geluk overleefd.
Tijdens de revolutionaire periode werd de oorspronkelijke klokkentoren ontdaan van zijn 4 klokken. Door een uitbreiding tussen 1859 en 1860 werd de prachtige romaanse klokkentoren afgebroken en vervangen door de huidige klokkentoren.
Ondanks de reparaties in 1805 en 1860 te klein en ongeschikt geworden, werd de noodzaak tot wederopbouw erkend, maar de noodzakelijke reparaties waren te groot voor de gemeentelijke begroting. De oude feodale kapel raakte verder in verval.
Het conflict tussen de burgemeester en de toenmalige gelovigen bracht enkele families ertoe om in 1911 te besluiten een nieuwe kerk te bouwen, de eerder genoemde Sint-Blasiuskerk.
Sinds 1911 beleefde de Sint-Annakerk minder glorieuze tijden. Hoewel het sinds 8 december 1927 is opgenomen in de inventaris van historische monumenten, deed het tijdens de oorlog van 1939-1945 dienst als theater, als schuur, als garage, werd door iedereen verlaten en werd gevaarlijk, een deel van het dak dreigde in te storten. 
Le Breuil, een dorp met 2 kerken, had geen gebedsruimten meer. Pas na het ongeluk in de kerk Saint Blaise besefte men dat de stad een juweel had dat moest worden hersteld.
Het werk, oorspronkelijk gepland voor 5 jaar, begon in 2001 en werd voltooid in de herfst van 2009.
De vroegere kapel, Notre-Dame of ook wel Sainte-Anne genaamd, is een bescheiden maar degelijk gebouw.  
Het omvat een breed schip maar zonder karakter, dat overdekt is met een gewelf waarvan de bindbalken zijn ondersteund door 4 zuilen.  In het oosten wordt zij beëindigd met een romaanse halfronde apsis  en absidiolen.  De triomfboog valt aan iedere terug op half boven elkaar gezette, halve zuilen.  
De klokkentoren boven de gevel wordt ondersteund door 2 rechthoekige stenen zuilen met 2 afwisselende kleuren, is doorbroken van 2 rondbogen. Een traptoren in de steen van Volvic geeft toegang tot dit klokkentorentje.  
Aan de gootklos van de apsis en absidiolen treft men nog enkele modillons.
Het geheel vertoont de karaktertrekken van een romaans stijl uit de 12de eeuw.
Aan de binnenzijde bevindt zich aan de zuidelijke zijde het graf van Alix du Breuil, in zandsteen uit de 14de eeuw. De grafsteen bevond zich aanvankelijk in een zijkapel welke zich aan de zuidelijke zijde bevond maar vorige eeuw afgebroken werd. 



























Bijlagen.