Zoeken in deze blog

maandag 23 maart 2020

Kirche Sankt-Pankratius te Paffendorf (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt-Pankratius 
te Paffendorf

Beschrijving.
Rond het jaar 900 was er reeds een kerk gekend.  In de 11de eeuw werd deze vergroot in romaanse stijl.  In 1507 werd het schip uitgebreid in laatgotische stijl.  In 1746 werden het dorp en de kerk zwaar beschadigd door een brand.  In het koor zijn nog fresco's uit het einde van de 15de eeuw bewaard gebleven.








In 1804 kwam de parochie in het bezit van een beeld van Sint-Antonius van Padua.  Eerder bevond het beeld zich te Berheim in het Bethlegemklooster. In 1860 kreeg het kerkgebouw neogotische toevoegingen.  In 1860 schonk de toenmalige eigenaar van het naburige slot Paffendorf, het hoofdaltaar welk zich nog steeds in de kerk bevind.


De laatste renovatie van de kerk vond plaats tussen 1974 en 1978.
Beschermheilige van de kerk is Sint-Pankratius die in 304 als martelaar stierf.  Sint-Rochus de pestheilige is de 2de partoonheilige.  

Bijlagen.

Kirche Sankt-Odilia te Gohr (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt-Odilia 
te Gohr

Beschrijving.
De kerk Sankt-Odilia is een pijlerbasiliek uit de 11/12de eeuw met een westelijke toren met inkomhal van 1891-93.  Binnenin betreft het een driebeukige kerk, vlak overdekt en een koor met ribgewelven.  Ongewoon voor een pijlerbasiliek in de regio is dat deze kerk werd gebouw zonder een westertoren en met een gesloten koor.










De kerk was aanvankelijk enkel gekend als een hofkapel maar werd rond 1300 tot parochiekerk verheven.  
De romaanse doopvont uit de 12de eeuw en de barokke Madonna met het kind Jezus zou het werk zijn van de beeldhouwer, Gabriel de Grupello die werkte voor het keurvorstenhof van Düsseldorf van keurvorst, Jan Wellem.
Na de schade vooral aangericht aan de toren, de ramen en het plafond, werd de kerk van 1950 tot 1957 grondig gerenoveerd en gerestaureerd.  De strikte consistentie en harmonie van het gebouw is volledig tot zijn recht gekomen door af te zien van elke vorm die vreemd is aan de stijl. Er werd bewust waarde gehecht aan de sobere architectuur die rekening houdt met de eenvoud van de ruimte.  
In 1998 heeft de kerk aan de buitenzijde een renovatie ondergaan waardoor het  grotendeels in de authentieke staat is hersteld. 

Bijlagen.