Zoeken in deze blog

zaterdag 10 juli 2021

Kirche Sankt-Clemens te Wissel (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Clemens 

te Wissel




Beschrijving.
De voormalige collegiale kerk van de graven en hertogen van Kleef werd rond 1150 gebouwd als een driebeukige gewelfde basiliek. Het schip bezit drie beuken van 7 traveeën, het transept drie vierkante beuken en het koor met een vijfzijdig uiteinde bezit één beuk. In de hoeken van de transepten wordt het koor geflankeerd door twee torens. De middenbeuk vertoont nis-achtige openingen tussen de rondbogen en de daglichten. Deze komen overeen met de dakruimte van de zijbeuken. 
In plaats van de romaanse apsis werd in de 1ste helft van de 15e eeuw een vijfzijdige koorafsluiting gebouwd. Tegelijkertijd werd de koortravee gedeeltelijk vernieuwd en afgesloten met een ribgewelf.




Aan de buitenzijde wordt het gebouw gestructureerd door boogfriezen en vlakke pilasterstroken op het bovenschip, op het transept en op de koorflanktorens, die met ruitvormige daken over gemetselde gevels worden afgesloten. De transeptfronten zijn gestructureerd zoals de kerk van Abdij Knechtsteden met een terugspringende, hoek- en middenlisenen, die ook lijkt op de opstelling van de flanktorens van het koor.
























Het interieur toont kruisvormige hoofdpijlers en kruisgewelven in de midden- en dwarsbeuken, waarbij de sterke ribben zich hechten aan schuin geplaatste rechthoekige aanzetten. Het gewelf met ribben is vergelijkbaar met deze van de Mariakerk in Utrecht en Maastricht.

Bijlagen.