Zoeken in deze blog

vrijdag 11 juni 2021

Hervormde Kerk te Schalkwijk (Utrecht)

 Hervormde Kerk 

te Schalkwijk 













Bijlagen.

Hervormde Kerk te Beusichem (Gelderland)

 Hervormde Kerk 

te Beusichem


Beschrijving.
Een lijst van de bezittingen van de kerk in Utrecht welke dateert van de 8ste of 9de eeuw, vermeldt Beusichem reeds welke toegewijd was aan de heilige Johannes de Doper.  Het gebouw houdt een klokkentoren van de 12de eeuw, een schip met 3 beuken van de 14de eeuw en een koor van de 15de eeuw in.





De 3 onderste verdiepingen van de klokkentoren zijn in vulkanische tufsteen.  Deze zijn gedecoreerd met spaarvelden gescheiden door lisenen en bekroond met kleine rondboogreeksen.  Deze laatste rusten op de kleine kraagstenen in vulkanische tufstenen waaruit men besluiten kan dat dit het oudste gedeelte van de kerk nog romaans is.










In de 14de eeuw werd de klokkentoren verhoogd in baksteen en men ging de scheidingscolonnetten met hun kleine kapitelen in tufsteen van de oorspronkelijke bogen hergebruiken.





Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque, 'la Nuit des Temps 81'; l'Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1985.

Bijlagen.

donderdag 10 juni 2021

Hervormde Kerk te Doorn (Utrecht)

 Hervormde Kerk 

te Doorn




Beschrijving.
De belangrijkste delen van de constructie in vulkanische tufsteen van de Sint-Maartenskerk zijn nog zichtbaar aan zijn noordelijke zijde.  In 1924 is aan de zuidelijke zijde een zijbeuk toegevoegd.  Het koor dateert van het einde van de gotische periode.




De noordelijke zijde is versierd met spaarvelden in rondboog en lisenen. Men bemerkt in een deel van het koor aan deze zijde nog lagen van vulkanische tufsteen waar de stenen afwisselend vlak en op hun kant.  De dubbele vensters in rondboog zijn niet origineel maar dateren van bij de laatste restauratie. 



Oorspronkelijk hielden spaarvelden eenvoudige rondboogvensters in. Aan de noordelijke zijde bevindt zich eveneens een portaal met hierboven een linteel in rode zandsteen.  Het zou hier gaan om een voormalig deksel van een sarcofaag waarin dammotieven zijn gegraveerd.  Het geheel is omkaderd met een rondboog in vulkanische tufsteen.






Aan de oostelijke gevel van de kerk waar het verbinding maakt met het nauwere koor bevindt zich nog een intact rond venster in tufsteen welk zich nog op zijn plaats bevindt.  Het is mogelijk dat dit rond venster een zijkoor verlichtte.  



Aan de binnenzijde van de kerk bevindt zich nog een romaanse doopvont.  

Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque, 'la Nuit des Temps 81'; l'Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.

maandag 7 juni 2021

Hervormde Kerk te Werkhoven (Utrecht)

 Hervormde Kerk 

te Werkhoven



Beschrijving.
De voormalige Sint-Stevenskerk is een éénbeukig gebouw met bepleisterde muren die op een gezellig dorpsplein staat omgeven met oude bomen.  In 1902 werd een zaal voor de Kerkraad toegevoegd achteraan het koor. 


Het is de romaanse klokkentoren in tufsteen uit de 12de eeuw die het best bewaard is maar de bepleistering van het schip verbergt nog tal van vulkanische tufstenen en het is vrijwel zeker dat de romaanse opvatting van het schip nog grotendeels bestaat. In de 1480 kreeg het gebouw een gotisch uitzicht en in 1830 een verbouwing in neogotische stijl.  Sedert de restauratie van 1995 is de uit tufstenen bestaande noordmuur opnieuw zichtbaar
Het romaanse decor is nog heel goed zichtbaar aan de noordzijde van het schip en aan het aanpalende gedeelte van de westelijke gevel. Nadat de wanden verlaagd zijn, zijn de bogen van de uitgeholde muurdelen verdwenen.  










De verschillen die door de respectievelijke versieringen van het schip en de klokkentoren worden weergegeven, maken het mogelijk om verschillende bouwcampagnes te onderscheiden.  Het schip is opgebouwd in verschillende campagnes.  De 2 oostelijke traveeën van de zuidzijde zijn de oudste en dateren van het einde van de 11de eeuw.  Iets later werd het schip vergroot en versierd met ononderbroken uitgeholde muurgedeelten waarboven de vensters zich bevonden en die zich inschreven tussen de lisenen aan de hoeken.  Van het oorspronkelijke aspect van het koor weet men nagenoeg niets.
De klokkentoren is recenter van datum en zou dateren uit het laatste kwart van de 12de eeuw.  Deze houdt 4 verdiepingen in en van onder naar boven versierd met een fries van boogreeksen, een fries van diamantpunten en een fries van chevrons.  De oostelijke zijde van de klokkentoren bezit geen decor. 












Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 81'; L'Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.