Zoeken in deze blog

donderdag 10 juni 2021

Hervormde Kerk te Doorn (Utrecht)

 Hervormde Kerk 

te Doorn




Beschrijving.
De belangrijkste delen van de constructie in vulkanische tufsteen van de Sint-Maartenskerk zijn nog zichtbaar aan zijn noordelijke zijde.  In 1924 is aan de zuidelijke zijde een zijbeuk toegevoegd.  Het koor dateert van het einde van de gotische periode.




De noordelijke zijde is versierd met spaarvelden in rondboog en lisenen. Men bemerkt in een deel van het koor aan deze zijde nog lagen van vulkanische tufsteen waar de stenen afwisselend vlak en op hun kant.  De dubbele vensters in rondboog zijn niet origineel maar dateren van bij de laatste restauratie. 



Oorspronkelijk hielden spaarvelden eenvoudige rondboogvensters in. Aan de noordelijke zijde bevindt zich eveneens een portaal met hierboven een linteel in rode zandsteen.  Het zou hier gaan om een voormalig deksel van een sarcofaag waarin dammotieven zijn gegraveerd.  Het geheel is omkaderd met een rondboog in vulkanische tufsteen.






Aan de oostelijke gevel van de kerk waar het verbinding maakt met het nauwere koor bevindt zich nog een intact rond venster in tufsteen welk zich nog op zijn plaats bevindt.  Het is mogelijk dat dit rond venster een zijkoor verlichtte.  



Aan de binnenzijde van de kerk bevindt zich nog een romaanse doopvont.  

Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque, 'la Nuit des Temps 81'; l'Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: