Zoeken in deze blog

vrijdag 7 juni 2019

Kirche Sankt Remigius te Bergheim (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt Remigius 
te Bergheim

Geschiedenis.
Waar zich het middeleeuwse stadje Bergheim bevindt, was aanvankelijk het dorpje Bergheimer waar zich in de 5de of 6de eeuw de Franken vestigden, die met zand en grind de bestaande kerkberg verhoogden, om zich aldus te beschermen tegen overstromingen.  Vandaar de naam Bergheim; een nederzetting op of aan een berg.
In deze Frankische nederzetting werd vrij snel een kerkje opgetrokken, waarschijnlijk van hout, als voorloper van de hedendaagse parochiekerk.  De kerk was sinds 1028 in het bezit van de keizerlijke abdij Kornelimünster en vanaf 1257 tot 1802 werd hieraan een abdij toegevoegd.  In de 2de helft van de 12de eeuw werd een stenen gebouw opgetrokken onder leiding van Cornelius waarvan vandaag nog de voornaamste delen terug te vinden zijn.


De kerk werd in 1175 ingewijd door aartsbisschop Philipp von Heinsberg.  Het was oorspronkelijk een basicaal gebouw.  Uit deze periode dateren het transept, het koor met de halfronde apsis en de 2 sierlijke flanktorens.  Dit geheel werd opgetrokken in tufsteen.  
Het schip en de 2 zijbeuken alsook de westtoren zijn voornamelijk opgetrokken in baksteen.  De hoofdbeuk opgetrokken in baksteen en tufsteenelementen werd rond 1480 opgericht.  In 1758 werd de westtoren in baksteen gerenoveerd en tussen 1863 en 1897 uitgebreid met een klokkenruimte.










De kerk Sankt Remigius is na de abdij Brauweiler het belangrijke romaanse gebouw in de Rhein-Erft-Kreis.

Bijlagen.


donderdag 6 juni 2019

Kirche Sankt Katharina te Hackenbroich (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt Katharina 
te Hackenbroich








Bijlagen.

Kirche Sankt Stephanus te Elsen; Grevenbroich (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt Stephanus 
te Elsen; Grevenbroich

Geschiedenis.
De romaanse klokkentoren dateert uit de 12de eeuw, vermoedelijk 1187.  Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de kerk door de troepen komende van Hessen geplunderd en in brand gestoken.  De oude kerk werd volledig vernield, uitsluitend de klokkentoren bleef gespaard.



Het schip werd in 1714/1715 volledig herbouwd in baksteen.  De toren in tufsteen die uit 4 verdiepingen bestaat, is op het gelijkvloers verdeeld door 2 grote rondbogen.  Op de andere verdiepingen door 2 grote rondbogen en ronde boogfriezen.  Op de bovenste boogfries werden in de 18de eeuw, 12 lagen baksteen geplaatst waarop een achtzijdige spits rustte.  In 1885 echter werd de vervallen spits vervangen door de huidige torenspits.








Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/St._Stephanus_(Elsen)
-https://gemeinden.erzbistum-koeln.de/pfarrverband_grevenbroich_elsbach_erft/unsere_kirchen/st_stephanus.html
-http://www.stattblatt.de/wp-content/uploads/2014/05/download/spurensuche/stattblatt_verlag_St.%20Stephanus%20Elsen.pdf
-https://www.kuladig.de/Objektansicht/O-50596-20120625-5
-http://wiki-de.genealogy.net/GOV:ELSSENJO31GC

dinsdag 4 juni 2019

Kirche Sankt Lambertus te Neurath (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt Lambertus 
te Neurath




Bijlagen.

Alt Sankt Martinus te Kaarst (Nordrhein-Westfalen)

Alt Sankt Martinus 
te Kaarst

Geschiedenis en beschrijving.
Het schip van de romaanse basiliek van Sankt Martin werd in de 11de eeuw gebouwd op een vroeger grafveld.  Midden 12de eeuw werd de westertoren toegevoegd en op het einde van deze 12de eeuw werden de zijbeuken met de koorapsis toegevoegd.  In de "Liberale Valoris" was de kerk rond 1300 nog met de parochie van Willich verbonden.










Omwille van het toegenomen aantal kerkbezoekers werd de Sankt Martinus in de 19de eeuw verschillende kerken gewijzigd.  In 1832-1842 werd het oude koor vervangen door een grotere, nieuwe apsis.  In de jaren 1860 werd een dwarsbeuk om de doopkapel en een sacristie in onder te brengen, toegevoegd.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een nieuwe uitbreiding overwogen met de aanbouw in 1955-1956 van de nieuwe Sankt Martin als nieuwe parochiekerk van Kaarst.
In 1961-1969 werd de oude Sankt Martin afgebroken met uitzondering van de westertoren en de hoofdbeuk en gereconstrueerd volgens het middeleeuwse plan.




Bijlagen.

maandag 3 juni 2019

Kirche Sankt Mauritius te Heimersheim (Rheinland-Pfalz)

Kirche Sankt Mauritius 
te Heimersheim

Geschiedenis en beschrijving.
De huidige kerk werd waarschijnlijk rond het midden van de 13de eeuw opgericht op de plaats van een ouder gebedshuis.  Op grond van het patronaat van sint Maurice gaat men uit van een vroege kerkstichting te Heimersheim.  In een document van de abdij Urbar te Prüm, die door abt Caesarius in 1222 werd opgesteld, wordt de graaf van Are als patronaatbeschermer vermeld.  
In 1555 werd de kerk zwaar beschadigd door een brand.  Vanwege de oorlog met Keulen werd de plaats in 1588 door de Spaanse troepen geplunderd.  Eveneens in de Dertigjarige Oorlog werd de kerk beschadigd door zowel de Zweedse als de Keulse troepen.
In 1960-1961 werd aan de westelijke zijde van de kerk een moderne uitbreiding toegevoegd.
De buitenzijde van de kerk wordt versierd door pijlers, lisenen en boogversieringen.  De originele kleuren werden gereconstrueerd.  Bovenaan de kruising staat een achthoekige toren die bekroond wordt door een piramidevormig dak.












Aan de zuid als de noordkant is portaal in mijterversiering te zien.  Het bovenste gedeelte is versierd met een reliëf van een cirkel waarin een kruis is gegraveerd.  Aan de zuidelijke zijde is eveneens een kapiteel bewaard met een dierenvoorstelling.  Het gaat hier waarschijnlijk om een hergebruik van een voorgaand gebouw.







Bijlagen.