Zoeken in deze blog

woensdag 29 september 2021

Eglise Saint-Eloi te Mareuil-la-Motte (Oise 60)

 Eglise Saint-Eloi 

te Mareuil-la-Motte 






Bijlagen.

Eglise Saint-Bénigne te Giraumont (Oise 60)

 Eglise Saint-Bénigne 

te Giraumont






Bijlagen.

dinsdag 28 september 2021

Eglise Notre-Dame te Thourotte (Oise 60)

 Eglise Notre-Dame 

te Thourotte



















Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Heuchin (Pas-de-Calais 62)

 Eglise Saint-Martin 

te Heuchin


Beschrijving.
Het gebouw heeft de vorm van een Latijns kruis. 
Het schip wordt gevolgd door een vooruitstekend transept en een hoger koor, bestaande uit 2 rechte traveeën en een driezijdige apsis. In de hoek gevormd door het koor en de noordelijke transeptarm verheft zich een traptoren waarvan de bovenste delen met het dak zijn gelijk gemaakt.






De voorgevel en de eerste 2 traveeën van het schip, omgevormd tot een portiek, getuigen van de oorspronkelijke indeling. De verhoging is op twee niveaus, bestaande uit grote bogen en hoge uitspringende rondboogvensters, gescheiden door een lijstband. De traveeën worden begrensd door gekoppelde en dubbele zuilen die tot de volledige hoogte doorlopen. Deze kolommen bevinden zich aan de buitenzijde.











De spitsbogen van de grote bogen vallen op de bundelpijlers, een soort ondersteuning die in de regio niet veel wordt gebruikt. 
De westelijke gevel wordt onderaan doorbroken door een portaal in uitsprong. De bogenringen steunen zich op colonetten. Het timpaan is een 19e-eeuwse toevoeging.






De 1ste verdieping wordt doorbroken dmv 3 rondbogen, waarvan twee blinde, gescheiden door dubbele colonnetten onder een kroonlijst met versierde kraagstenen. 



De gevel werd herbouwd in de 17e eeuw waarbij voor een torenmuur werd aangebracht.