Zoeken in deze blog

zaterdag 27 april 2019

Sankt Chrysanthus und Dariakirche te Bad Münstereifel (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Chrysanthus und Dariakirche 
te Bad Münstereifel

Geschiedenis.
Het benedictijnse klooster waaraan Bad Münstereifel zijn oorsprong en naam dankt, werd in 830 gesticht vanuit Prüm.  In 844 ontving het de relikwieën van de Romeinse martelaren, Chrysanthus en Daria, welke haar een grote faam en aantrekkingskracht gaf.  
De huidige basiliek werd in de 11de eeuw opgericht.  Na de afschaffing in 1803 begon haar verval.  In 1872 stortte de noordelijke flankeringstoren in.  Hierna volgde een reconstructie en restauratie die in 1890 werd beëindigd.  Na de Tweede Wereldoorlog, die zij zonder veel schade doorkwam, volgden verdere binnen- en buitenrenovaties.

Beschrijving.
De driebeukige, overwelfde basiliek is noordoostelijk gericht.  De driebeukige hoofdbeuk wordt verdergezet door een driedelig koor, bovenop een crypte van 5 beuken.  Het meest opvallend gedeelte is het westwerk met zijn 3 torens dat opgericht is naar het ontwerp van de Sankt Pantaleonkirche te Keulen.  Bovenaan de kruising staat een centrale toren van 2 verdiepingen op een vierkantig grondplan afgesloten met een vlak piramidaal dak.  De klokkenverdieping afgesloten met een kroonlijst, bezit aan iedere zijde blindnissen met gekoppelde openingen verdeeld door een slank middenzuiltje.  Onderaan de kroonlijst bevinden zich rondbogen voor het verlichten van de centrale ruimte.  De zuidelijke is dichtgestopt met het verbreden van de zuidelijke vleugel in 1582.  Het westelijke deel wordt gedomineerd door een grote, overwelfde voorhal.  Het rondboogportaal bezit aan beide zijden vierkante basissen met hierop een colonnet bekroond met versierde kapitelen.









De vieringtoren wordt aan beide zijde begrensd met 2 slanke torens van 4 verdiepingen en getooid met een kegelvormig dak.  De verdiepingen worden verdeeld door de kroonlijsten, die naar boven toe, smaller worden.  De 2 onderste verdiepingen zijn rond en gelijk, de 3de achthoekig en de bovenste verdieping is opnieuw rond en smal.  Terwijl de 3 onderste verdiepingen kleine rondboogramen bezitten, bezit de bovenste verdieping een groot rondboogvenster met omlijsting.





Het schip en de zijbeuken zijn overdekt met een schuin aflopend dak, dat zich zonder onderbreking verderzet tot het koor.  De hoofdbeuk had oorspronkelijk een rij van uniforme rondboogvensters waarvan men er nog 4 kan onderscheiden.  De ramen in de beuken van het koor werden in de 19de eeuw dichtgestopt en kreeg in de plaats, een drie gekoppelde moderne vensters.  In de koorgevel en het westwerk zijn gekoppelde rondboogvensters aangebracht.  In de 19de eeuw kregen de zijkoren rondboogvensters en steunberen.












De eenvoudige halfronde koorapsis wordt doorbroken door 3 rondboogramen.  Het oosten van de zuidelijke zijbeuk werd oorspronkelijk afgesloten met een vierkante koorapsis maar werd in de 19de eeuw dichtgestopt waarvan men nog de sporen ziet.



Bijlagen.
-https://www.bad-muenstereifel.de/leben-in-bad-muenstereifel/leben-wohnen/kirchen-vor-ort/
-https://de.wikipedia.org/wiki/St._Chrysanthus_und_Daria_(Bad_Münstereifel)
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:St._Chrysanthus_und_Daria_(Bad_Münstereifel)?uselang=de
-https://books.google.be/books?id=YrvG4jSUbkoC&pg=PA39&lpg=PA39&dq=kirche+bad+m%C3%BCnstereifel&source=bl&ots=ffiTPy7qfL&sig=ACfU3U0-yf_UOSSxG2rMVSCCdqIBWjGbgQ&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwj_3sCPiPHhAhXSIVAKHajqD-Q4ChDoATADegQIBRAB#v=onepage&q=kirche%20bad%20m%C3%BCnstereifel&f=false
-http://hansblommestijnfotografie.weebly.com/kapittel-kirche-bad-muumlnstereifel-nrw.html
-https://www.euroreizen.be/vakanties/eifel/bad-munstereifel      

Sankt Lambertuskirche te Holzheim (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Lambertuskirche 
te Holzheim

Geschiedenis en beschrijving.
De plaats Holzheim werd omstreeks 893 voor de 1ste maal in een oorkonde "Prüm Urbar" vermeld. De 1ste vermelding van de kerk betreft een document in 1062 waarin de aartsbisschop van Keulen, Arno II, de kerk en haar bezittingen schenkt aan het nieuw opgerichte klooster Sankt Georg te Keulen.  Dit laat vermoeden dat de kerk aanvankelijk in het bezit was van het aartsbisdom.
In de "Liber Valoris" van 1308 wordt Holzheim beschreven als een parochie in het Eifeldekenaat van het aartsbisdom Keulen.  Tot de periode van de Franse verovering beheerden de kanunniken van Sankt Georg de parochie.  Vanaf het jaar 1550 wordt de investituur afwisselend door de kanunniken van Sankt Georg en de graven van Manderscheid-Blankenheim uitgeoefend.  In de 16de eeuw behoorde naast Holzheim, ook Breidenbenden, Harzheim en Vussem tot de parochie.
Vanaf 1802 behoorde Holzheim tot het nieuw opgerichte bisdom van Aken.  In 1821 keerde de parochie terug naar het aartsbisdom van Keulen.  Sedert 1930 behoort Holzheim opnieuw tot het bisdom Aken.

Beschrijving.
Van de in 1067 beschreven kerk, rest ons nog enkel de romaanse klokkentoren.  Oorspronkelijk werd deze gevolgd door een hallenkerk in de breedte van de klokkentoren.  In de daaropvolgende eeuwen werd de kerk herhaaldelijk gereconstrueerd.



  
In het midden van de 19de eeuw werd de bestaande kerk te klein en besloot men het schip te slopen en een nieuw te bouwen waarbij de oude toren werd behouden.  In 1845 was de kerk voltooid en op 21 september dat jaar ingewijd.  In de jaren '70 vonden er nog uitgebreide restauratiewerken plaats.


Bijlagen.

donderdag 25 april 2019

Sankt Georgkirche te Kallmuth (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Georgkirche 
te Kallmuth

Geschiedenis en beschrijving.
De kerk Sankt Georg is ontstaan uit de kapel van het naburige kasteel van Kallmuth.  Uit de tijd als kasteelkapel stamt de klokkentoren van 4 verdiepingen, die rond 1200 werd opgericht. 


Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel en kapel in brand gestoken door de troepen van Hessen.  De kapel werd herbouwd in een kleinere omvang waarbij de romaanse toren werd behouden.



  
In 1888 werd deze romaanse klokkentoren opgenomen in de neoromaanse herbouw van de Sankt Georgkerk.  Deze bezit een basicale vorm bestaande uit 3 beuken en een halfronde apsis.  Rond 1900 ontving de toren een nieuwe overdekking.  
Deze romaanse toren bezit op de tweede verdieping een doorgang in rondboog waarschijnlijk een vroegere weergangdeur. 





Sankt Georg is een bedevaartkerk en is jaarlijks het centrum van een paardenommegang.

Bijlagen.

dinsdag 23 april 2019

Sankt Stephanuskirche te Lessenich; Mechernich (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Stephanuskirche 
te Lessenich; Mechernich

Geschiedenis.
Het ontstaan van Lessenich heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de Frankische periode.  Archeologische vondsten verwijzen naar het einde van de 7de eeuw.
Lessenich wordt voor het eerst vermeld in 1116 in een document van de benedictijnenabdij van Sankt Maximin te Trier, die te Lessenich bezittingen en rechten bezat.
Graaf Giselbert van Luxemburg (1047-1059) schenkt aan Sankt Maximin, "Lezinihe".  Gottfried von Zievel was in 1167 leenheer van, Heinrichs III von Limburg, als heer van de burcht van Zievel en voogd over de bezittingen van de abdij te Lessenich.  Hij bezat er verschillende bezittingen in leen.  De Sankt Stephanuskerk stamt ook uit deze periode.  
De aartsbisschop van Keulen, Philipp von Heinsberg, kocht de burcht Zievel en haar toebehoren, dus ook Lessenich, van Henrichs III von Limburg.
In 1234 was de burcht Zievel een vrij leen van de heren van Daun, die vazallen waren van de heren van Jülich.  Rond 1377 is de burcht van Zievel eigendom van ridder Johann schmeich von Lissingen.
In 1794 werd het Rijnland door de Fransen veroverd en geannexeerd.  In 1798 kwam Lessenich samen met de burcht Zievel naar de gemeente Wachendorf in het kanton Zülpich in het departement van de Roer en behoorde enige jaren tot Frankrijk.  Na de Franse periode ging Lessenich naar de gemeente Satzvey in de Rijnprovincie van het koninkrijk Pruisen.
Uit dank voor het feit dat Lessenich tijdens de oorlog tegen Frankrijk in 1870/71 geen schade ondervond, werd een Michaelskapelle gebouwd op de weg tussen Lessenich en Wachendorf.

Beschrijving.
De kerk van Lessenich is een éénbeukig gebouw in een metselverband van breuksteen met een lengte van 18,20 meter en een breedte van 9 meter.

  
De toren bezit een laatgotisch rondboogportaal van het jaar 1581 en bestaat uit 4 verdiepingen.  De 2de verdieping bezit een gotische kroonlijst, de klokkenverdieping bezit op iedere zijde een rondboogvenster met middenzuil zonder kapiteel.  De inkomhal bezit een kruisribgewelf met een sleutel versierd met het wapen van Metternich-Müllenark.  De toren meet tot aan de klokkenverdieping 13 meter en heeft een totale hoogte van 45,15 meter. 





Het eenvoudige schip bezit aan iedere zijde 3 vensters en is overwelfd met een vlak plafond.  Het laatgotische koor en de sacristie bezitten beide een spitsboogvenster.  Het koor bezit een sluitsteen versierd met het wapen van Metternich.


Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/Lessenich_(Mechernich)#Kirche_St._Stephanus
-http://www.lessenich-in-der-eifel.de/?page_id=12
-https://veytal.jimdo.com/gotteshäuser/st-stephanus-lessenich/
-https://www.mechernich.de/leben-in-mechernich/orte/lessenich/