Zoeken in deze blog

zaterdag 27 april 2019

Sankt Lambertuskirche te Holzheim (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Lambertuskirche 
te Holzheim

Geschiedenis en beschrijving.
De plaats Holzheim werd omstreeks 893 voor de 1ste maal in een oorkonde "Prüm Urbar" vermeld. De 1ste vermelding van de kerk betreft een document in 1062 waarin de aartsbisschop van Keulen, Arno II, de kerk en haar bezittingen schenkt aan het nieuw opgerichte klooster Sankt Georg te Keulen.  Dit laat vermoeden dat de kerk aanvankelijk in het bezit was van het aartsbisdom.
In de "Liber Valoris" van 1308 wordt Holzheim beschreven als een parochie in het Eifeldekenaat van het aartsbisdom Keulen.  Tot de periode van de Franse verovering beheerden de kanunniken van Sankt Georg de parochie.  Vanaf het jaar 1550 wordt de investituur afwisselend door de kanunniken van Sankt Georg en de graven van Manderscheid-Blankenheim uitgeoefend.  In de 16de eeuw behoorde naast Holzheim, ook Breidenbenden, Harzheim en Vussem tot de parochie.
Vanaf 1802 behoorde Holzheim tot het nieuw opgerichte bisdom van Aken.  In 1821 keerde de parochie terug naar het aartsbisdom van Keulen.  Sedert 1930 behoort Holzheim opnieuw tot het bisdom Aken.

Beschrijving.
Van de in 1067 beschreven kerk, rest ons nog enkel de romaanse klokkentoren.  Oorspronkelijk werd deze gevolgd door een hallenkerk in de breedte van de klokkentoren.  In de daaropvolgende eeuwen werd de kerk herhaaldelijk gereconstrueerd.



  
In het midden van de 19de eeuw werd de bestaande kerk te klein en besloot men het schip te slopen en een nieuw te bouwen waarbij de oude toren werd behouden.  In 1845 was de kerk voltooid en op 21 september dat jaar ingewijd.  In de jaren '70 vonden er nog uitgebreide restauratiewerken plaats.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: