Zoeken in deze blog

dinsdag 23 april 2019

Sankt Stephanuskirche te Lessenich; Mechernich (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Stephanuskirche 
te Lessenich; Mechernich

Geschiedenis.
Het ontstaan van Lessenich heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de Frankische periode.  Archeologische vondsten verwijzen naar het einde van de 7de eeuw.
Lessenich wordt voor het eerst vermeld in 1116 in een document van de benedictijnenabdij van Sankt Maximin te Trier, die te Lessenich bezittingen en rechten bezat.
Graaf Giselbert van Luxemburg (1047-1059) schenkt aan Sankt Maximin, "Lezinihe".  Gottfried von Zievel was in 1167 leenheer van, Heinrichs III von Limburg, als heer van de burcht van Zievel en voogd over de bezittingen van de abdij te Lessenich.  Hij bezat er verschillende bezittingen in leen.  De Sankt Stephanuskerk stamt ook uit deze periode.  
De aartsbisschop van Keulen, Philipp von Heinsberg, kocht de burcht Zievel en haar toebehoren, dus ook Lessenich, van Henrichs III von Limburg.
In 1234 was de burcht Zievel een vrij leen van de heren van Daun, die vazallen waren van de heren van Jülich.  Rond 1377 is de burcht van Zievel eigendom van ridder Johann schmeich von Lissingen.
In 1794 werd het Rijnland door de Fransen veroverd en geannexeerd.  In 1798 kwam Lessenich samen met de burcht Zievel naar de gemeente Wachendorf in het kanton Zülpich in het departement van de Roer en behoorde enige jaren tot Frankrijk.  Na de Franse periode ging Lessenich naar de gemeente Satzvey in de Rijnprovincie van het koninkrijk Pruisen.
Uit dank voor het feit dat Lessenich tijdens de oorlog tegen Frankrijk in 1870/71 geen schade ondervond, werd een Michaelskapelle gebouwd op de weg tussen Lessenich en Wachendorf.

Beschrijving.
De kerk van Lessenich is een éénbeukig gebouw in een metselverband van breuksteen met een lengte van 18,20 meter en een breedte van 9 meter.

  
De toren bezit een laatgotisch rondboogportaal van het jaar 1581 en bestaat uit 4 verdiepingen.  De 2de verdieping bezit een gotische kroonlijst, de klokkenverdieping bezit op iedere zijde een rondboogvenster met middenzuil zonder kapiteel.  De inkomhal bezit een kruisribgewelf met een sleutel versierd met het wapen van Metternich-Müllenark.  De toren meet tot aan de klokkenverdieping 13 meter en heeft een totale hoogte van 45,15 meter. 





Het eenvoudige schip bezit aan iedere zijde 3 vensters en is overwelfd met een vlak plafond.  Het laatgotische koor en de sacristie bezitten beide een spitsboogvenster.  Het koor bezit een sluitsteen versierd met het wapen van Metternich.


Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/Lessenich_(Mechernich)#Kirche_St._Stephanus
-http://www.lessenich-in-der-eifel.de/?page_id=12
-https://veytal.jimdo.com/gotteshäuser/st-stephanus-lessenich/
-https://www.mechernich.de/leben-in-mechernich/orte/lessenich/

Geen opmerkingen: