Zoeken in deze blog

dinsdag 14 mei 2019

Sankt Dionysiuskirche te Vlatten (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Dionysiuskirche 
te Vlatten

Beschrijving.
De kerk is reeds vermeld in een oorkonde in het jaar 839.  Op het koninklijke domein stond aanvankelijk een kapel waaruit de kerk is ontstaan.  Rond het jaar 1000 was de kerk zowat het centrum van het koninklijk hof.  In de daaropvolgende eeuwen was er geen enkele bouwactiviteit wat betreft de kerk, enkel werd een noordelijke zijbeuk aangebracht. 

maandag 13 mei 2019

Sankt Getrud te Lünebach (Rheinland-Pfalz)

Sankt Getrud 
te Lünebach





Bijlagen.

Hervormde kerk te Rijnsburg (Zuid-Holland)

Hervormde kerk 
te Rijnsburg

Geschiedenis.
De kerk ligt op een terrein waar vroeger zich de abdij van Rijnsburg zich bevond.  Deze abdij werd in 1133 gesticht door Petronella van Saksen, de vrouw en weduwe van Floris II, graaf van Holland en Zeeland.  De stichting was naar aanleiding van de slag tegen de Friezen op Sint-Laurentiusdag.
In 1296 werd de abdij getroffen door een brand en werd zodoende herbouwd.  De oude abdijkerk werd in 1573-1574 verwoest en werd nadien gedeeltelijk afgebroken.  Aan de westzijde van de kerk waren aanvankelijk 2 torens waarvan de zuidelijke toren als enige overbleef.


Beschrijving.
De kerk dateert van de 16de eeuw en de gebruikte materialen bij de oprichting hiervan behoorden toe aan een oude kapel van de begijnen van Noordwijk.  Aan de westelijke flank van dit gebouw verheft zich een slanke romaanse klokkentoren in vulkanische tufsteen.
Oorspronkelijk behoorde deze klokkentoren van de 12de eeuw tot het paar geveltorens die de gevel van de oude abdijkerk versierden waarvan nu nog enkel de zuidelijke toren rest.  De opgravingen van 1949 brachten aan het licht dat deze vroegere kerk een schip met zijbeuken inhield, verlengd door een klaverbladvormig koor.  Aan de buitenzijde van de kerk vormen kleine stenen muren de omtrek van dit plan.  Aan de oostelijke gevel van deze klokkentoren kan men bemerkten dat de romaanse kerk zijbeuken bezat met galerijen.











Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.