Zoeken in deze blog

vrijdag 28 februari 2020

Oude kerktoren te Ewijk (Gelderland)

Oude kerktoren 
te Ewijk

Beschrijving.
De oude toren van Ewijk is een restant van de verdwenen middeleeuwse parochiekerk van Ewijk en dateert uit de 12de eeuw.


Over de geschiedenis van de middeleeuwse kerk is niet veel bekend.  De 1ste vermelding is uit 855 en verder bezit men vermeldingen uit de 13de en 14de eeuw.  De kerk was toegewijd aan Johannes de Doper.
In de 15de eeuw werd het gotische schip verhoogd.  In 1607 werd de kerk overgenomen door de Hervormden.  Op Hemelvaartsdag van 1800 werd er voor het eerst opnieuw een katholieke eredienst gehouden.  De kerk en de toren die in slechte staat verkeerden werden toen voorlopig gerepareerd.  
De kerk die in 1831 vernieuw is, werd in 1918 gesloopt.  De toren staat nu op het kerkhof en is nu in gebruik als devotiekapel. Als altaarsteen is een rood-zandstenen sarcofaag gebruikt die bij afbraak van de oude kerk werd ontdekt. De toren werd eveneens als rijksmonument erkent.

Beschrijving.
Het romaanse bouwwerk is versierd met grote spaarvelden en Lombardische boognissen.  De toren bestaat uit geledingen.  De onderste is van de romaanse kerk uit de 12de eeuw.  De middelste sloot aan op het verhoogde gotische schip uit de 15de eeuw.  De bovenste heeft gekoppelde galmgaten met deelzuiltjes en is een restant van de waterstaatskerk die in 1831 de middeleeuwse kerk verving.  In de oostmuur zijn deze bouwperioden goed te herkennen aan de 3 dakmoeten en een dichtgemetselde doorgang naar het vroegere schip.  De spits heeft een met pannen gedekte tentdak.









De toren was aanvankelijk opgetrokken in tufsteen.  Bij renovaties in vooral baksteen zijn er nog maar enige lagen tufsteen te bemerken.
Het grondplan is vierkant met in de westmuur een ingang en in de oostmuur een dichtgestopte doorgang naar het vroegere schip.  Inwendig bezit de toren 4 verdiepingen.  De 4de is de vloer van de klokkenverdieping.





Bron.
- A.G. Schulte in Kerken in Gelderland; Walburg Pers; Zutphen 2000.
- Rijksmonumenten.

Bijlagen.

woensdag 26 februari 2020

Oude Sint-Vincentiuskerk te Velp (Noord-Brabant)

Oude Sint-Vincentiuskerk 
te Velp

Beschrijving.
De van oorsprong kleine plattelandskerk die was toegewijd aan de heilige Sint-Vincentius, bezat het plan van een romaanse zaalkerk opgetrokken in vulkanische tufsteen.  
De zuidelijke wand van de 12de eeuw, heeft voor het grootste gedeelte zijn kleine rondboogvensters behouden, wat nog zichtbaar is aan de binnenzijde.  Aan het onderste gedeelte van deze muur heeft men het oude portaal en een paarsgewijze boog teruggevonden in het midden rustend op een colonnet.

(zuidgevel binnenzijde
foto rijksmonumenten)




In de 13de-14de eeuw werd de klokkentoren opgetrokken en 2 eeuwen later wijzigde men het oude koor naar het huidige koor en voegde men er een noordelijke zijbeuk aan toe.








Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81; Abbaye Saint-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.

Oude Sint-Michaëlskerk te Dennenburg (Noord-Brabant)

Oude Sint-Michaëlskerk 
te Dennenburg

Beschrijving.
De Sint-Michaëlskerk ligt op een zandduin van de Maas met een prachtig uitzicht op het landschap.  In vroegere tijden werd het bij overstromingen door de Maas volledig omringd door het Maaswater.  Sommigen noemen de kerk ook de Brabantse "Sint-Michaël op de berg".
Het oudste deel van deze rooms-katholieke kerk dateert uit de 11de eeuw. Aan de noordzijde is nog een muur van tufsteen uit de Eifel zichtbaar. 


(beide foto's noordzijde kerk wikipedia)

In de 13de eeuw werd de klokkentoren toegevoegd die begin 16de eeuw werd verhoogd.  Toen werd ook het schip verhoogd en het koor toegevoegd. 




Begin vorige eeuw was de kerk erg vervallen waarbij het dak was ingestort.
Na renovatie in 1958 werd de kerk als rijksmonument, het atelier van een pottenbakker, vervolgens een schoonheidssalon.
In 2015 werd het uitgebaat als een gastenverblijf en sedert 2019 is het opnieuw overgegaan naar de huidige eigenaar. Als privébezit is het monument niet te bezoeken of te bezichtigen.

Bijlagen.