Zoeken in deze blog

donderdag 16 augustus 2018

Sint-Gilleskerk te Kumtich (Vlaams-Brabant)

Sint-Gilleskerk 
te Kumtich

Beschrijving.
De kerk Sint-Gillis te Kumtich is een zuilenbasiliek met drie beuken van drie ongelijke traveeën en een ingebouwde westtoren.


Van de romaanse kerk uit de 12de eeuw resten nog de oostelijke delen met voornamelijk het koor met zijn merkwaardige, van architectonische versiering voorziene sluitingsmuur. Het bestaat uit drie registers verrijkt met boogfriezen van verschillend ritme, opgevangen door lisenen of colonnetten met gebeeldhouwde en van gestileerde motieven voorziene kapitelen en kraagstenen.  Deze puntgevel is voorzien van drie arcades, mogelijk in navolging van de vroegere versiering, met invoeging van een ruw bewerkt bas-reliëf. De alleen bewaarde noordelijke apsis is verfraaid met arcaturen. De zuidelijke absidiool werd echter gesloopt voor de oprichting van de moderne sacristie, maar binnenin zijn nog duidelijke sporen bewaard onder de bepleistering. 







Het klein transept bewaart nog in de noord- en zuidgevels vrij goed de gerestaureerde sporen van boogstellingen rondom de vensters. Het koor en transept zijn overwelfd met kruisgewelven op de ongelijke bogen van de tongewelven boven de kruisarmen. De imposten van de arcaden van het koor zijn verrijkt met rozetten. De blinde hoofdbeuk is geflankeerd door in de 18de eeuw heropgebouwde zijbeuken.




Bronnen.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Estger in België romaans, uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.
- Barrel i Altet x in Belgique et Grand-Duché de Luxembourgt romane; Edtions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 71; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1989.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: